Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Kis (Quiche) szerintem

2015. január 30. - Tamás Gergely

A quiche (keesh, ejtsd: kis) egy igen egyszerű, könnyen elkészíthető étel, amelynek titka a tésztában, és a tejszínes - tojásos keverékben rejlik. A név eredete Franciaország észak - keleti részén található Lorraine régióban használt német nyelvjárásban használt "küchen" vagy "küeche" szóbol ered, amely süteményt jelent. Na most itt leírhatnám a nyelvtani történetét, hogyan alakult át quiche - vé, az eltolódott réshangok, meg, stb., de én sem értem igazán, lényeg francia helyesírás szerint quiche. A szó első ismert használata 1604 - ből ered, Nancyből.  A recept Németországból ered, ahol vasserpenyőben készítették, de Angliában is ismert volt, ahol a 14. századtól készítettek custards nevű ételt, de ma már hagyományosan francia. A legimsertebb típusa Quiche Lorraine, amely eredetileg egy nyitott pite volt, Lardonnal (hagymával, fokhagymával sült szalonna), vagy füstölt szalonnát, később adtak hozzá sajtot. A quichéből egyre több típus készül, amelyeknek a nevében megjelenik a legfontosabb hozzávaló, pl. a quiche au fromage (sajttal), quiche aux Champignons (egyértelmű, de gomba), léteznek már már tipikusak is, mint pl. a firenzei (spenótos), vagy a provençale (paradicsom). Az a legjobb benne, hogy bármit bele lehet tenni , így alkalmas a maradékok eltüntetésére. A quiche alapja egy vajas tészta, a francia páté briseé, de a kényelmesebb verzió, mint az enyém tartalmaz egy tojást is. A francia migaine szósz fedi be a tölteléket, amely tojás és tejszín keveréke, só, és borssal, meg szerecsendióval fűszerezve. A saját receptem igazodik az eredetihez, viszont a tésztával mindig bajban voltam, így most sem sikerült túl tökéletesen, de ez legyen a kedvesem kiváltsága, bár ma én készítettem. A recept 4 - 6 személyre:

30 dkg fehér liszt (finom, vagy rétes, de alkalmazhatunk egyéb teljes kiőrlésűt, tönkölybúzát, rozst, stb.)

15 dkg vaj vagy margarin

1 tojás sárgája

2 ek víz

A töltelékhez:

kelbimbó (én kb. 20 dkg - ot tettem bele, mert imádom, de ha nem szeretjük, akkor tegyünk bele más zöldséget, sárgarépát, brokkolit, stb.)

12,5 dkg bacon, vagy füstölt szalonna

15 dkg sült hús (maradék csirke, sertés)

fél póréhagyma

2 db sonkahagyma, mogyoró hagyma, vagy 1 db vörös hagyma

200 ml 20% - os főzőtejszín, vagy magasabb zsírtartalmú

3 ek tejföl

2 db tojás

10 dkg kemény sajt (Cheddar, Gruyére, Trappista)

fehér bors

fekete bors

fokhagyma bors

szerecsendió

őrölt kömény

kukorica vagy olíva olaj, vagy napraforgó olaj

A tésztához a lisztet átszitálom, majd hozzáadom a felkockázott vajat, majd szétmorzsolom, hozzáadom a vizet és a tojás sárgáját, majd összegyúrom, és addig hideg helyen pihentettem, amíg a töltelék elkészül, kb. 10 - 15 perc. A pórét felszeletelem, a hagymát nagyobb szeletekre vágom, majd megdinsztelem, és hozzáadom a bacont, és szép pirosra pirítom, ezután hozzáadom a kelbimbót, amelyet már előre elkészítettem, sós vízben fél puhára főztem, nekem a fagyóba várta a felhasználás idejét. Összekevertem a szalonnás - hagymás alapot a kelbimbóval, fűszereztem fekete borssal, fehér borssal,fokhagyma borssal, őrölt köménnyel és sóval, majd még öt percig pároltam. A tojásokat felvertem, a tejfölt a tejszínhez adtam, fűszereztem fekete borssal, fehér borssal, szerecsendióval, hozzáadtam a felvert tojást és jól összekevertem, majd sajtot reszeltem bele. A tésztát kinyújtottam, majd a magas falú tepsibe raktam, és  elősütöttem 220 C fokon, vagy a legmagasabb fokozaton, úgy hogy lencsét (vagy babot) raktam sütőpapira és ezt tettem a tésztára, ez kb. 15 perc. Majd a maradék sült húst felkockáztam, és a kelbimbós ragúhoz kevertem, és a tésztára öntöttem, ezután ráöntöttem a tejszínes keveréket, és sütőben 190 C fokon, vagy kisebb fokozaton kb. 25 percig sütöm. A töltelék összetevőit bárki úgy válogatja, ahogy neki jól esik. Nagyon finom, és ígérem kapós lesz :) Jó étvágyat. 

 

Reklám: 

 2015 február. 14. : Februári Tállyai BorBár:

http://oroszlanos.hu/esemenynaptar/februari_tallyai_borbar.408.html 

Tzaziki (τζατζίκι) az elképzeléseim szerint

Ma sütöttem kenyeret, persze nem én, hanem a gép, lisztkeverékből, így ez nem az én, hanem a kenyérsütő érdeme, de elképzeltem mellé a saját Tzatziki - met. Ez egy görög étel, amely más dél - európai országokban is ismert, mint pl. Törökország, vagy Macedónia. A név török eredetű, dzadziki - ből ered, de hívják satzikinek is. A legfontosabb összetevője a joghurt, amely eredetileg kecske, vagy juh tejből készült, de én már tehéntejből készültet adtam hozzá, továbbá uborka, fokhagyma, olívaolaj, kapor és só, amelyet kiegészítenek mentával, petrezselyemmel és valamilyen savas lével, ecettel, vagy citromlével. Én a saját képemre alakítottam, kiegészítettem, így lássátok a receptem:

1 kígyóuborka

1 - 2 cikk fokhagyma, vagy fokhagyma krém,

1 - 2 újhagyma

10 dkg fokhagymás krémsajt

20 dkg görög joghurt

 fél csokor kapor

olívaolaj

fokhagymabors

Az uborkát legyalulom, sózom, majd kinyomkodom, a levet shotos pohárba öntöm, és megiszom, imádom :), felaprítom az újhagymát és a fokhagymát, és az uborkához adom, fűszerezem, majd összekeverem a krémsajttal és a joghurttal, valamint egy kevés olívaolajjal,  a kaprot felaprítom, és hozzákeverem, nekem van a fagyóban, fagyasztott, a saját kertből származó. Könnyű és finom, egy szelet friss kenyérrel, olívaolajjal meglocsolva tálalom.

 

Mini hotdogok kedvesem szerint

Ez az étel olyan egyszerű, hogy akár 20 perc alatt összedobhatjuk. Nálunk a fater is, és a szomszéd is imádja, egy jó meccs és pár pohár sör mellé korcsolyának isteni. Készítsétek nyugodtan, a gyerekek is imádni fogják. A recept:

1 csomag leveles tészta (4 db tészta)

16 db virsli

15 dkg sajt (reszelt és szelet)

ketchup vagy mustár

1 tojás sárgája a hotdogok megkenéséhez

Egy leveles tésztát 12 kockára vágom, 1 db virslit három fele vágom, a tésztát ketté osztom, az egyik felét megkenem ketchuppal, míg a másikat mustárral, majd belecsomagolom a virsliket és a sajtot, úgy hogy egy tésztába egy harmad virsli, egy szelet sajt. A tetejét megkenem tojássárgával és megszórom reszelt sajttal. 200/220 C fokon kb. 15 percig sütöm, akkor jó ha már szép piros a sajt. Sörrel, vagy üdítővel fogyasztjuk. Vigyázzatok nagyon kapós :)

 Reklám: 

 2015 február. 14. : Februári Tállyai BorBár:

http://oroszlanos.hu/esemenynaptar/februari_tallyai_borbar.408.html 

Harcsatekercs kapros sajtmártásban, borsvariációkkal, narancslehelettel

Volt itthon egy kis afrikai harcsa (Clarias gariepinus) filé, gyorsan gondolkoztam mivel is lehetne feldobni, és megmutassam otthon, hogy van élet a rántott halon túl is. Erre már csütörtökön felfedtem az elképzeléseim, rögtön tiltakozásba ütköztem, hisz jóapám nem hajlandó a régi megszokott ízeken túllépni, jó mondom legyen kompromisszum, ő kap egy kis rántott harcsát, én pedig neki fogok az elképzeléseimnek. Eljött a vasárnap, majd a halkészítés órája és amilyen nehezen állt össze az agyamban a recept, olyan egyszerűen ment a dolog. Nagyon jól összeállt a dolog, így legközelebb is megcsinálom, egy kis csavarral. Legközelebb kipróbálom jóféle hazai harcsából, de finom volt ebből a fajtából is. Kis tudnivaló az afrikai harcsáról, amely Magyarországon invazív faj, tehát veszélyezteti az őshonos halállományt, de ezeket a halakat intenzív tenyésztés mellett, szabályozott keretek között mesterséges körülmények között tartják, tehát nagy tartályokban vagy medencékben tenyésztik, nagy halsűrűség mellet. Az afrikai harcsa eredeti élőhelye Afrika, ahogy a neve is mutatja, de a Közel - keleten is előfordul, Magyarországra az 1980 - as évek közepén hozták be, bizonyos Dr. Woynarovich Elek. A hal húsa ízletes, kissé szürkés jellegű. A hal biológiájába most nem mennék bele, akit érdekel nézzen utána. De lássuk a receptet négy személyre:

60 - 80 dkg harcsa filé

15 dkg kemény sajt (trappista, parmezáne, stb.)

500 ml tejszín (ha lehet Cserpes :))

1 csokor friss kapor

1 fej hagyma v. újhagyma

citrombors

fokhagymabors

fekete bors

fehér bors

olíva olaj 

egy narancs leve

A halat besózóm és kb. egy órát állni hagyom, majd befűszerezem a borsokkal és feltekerem, aki szeretné, hústűvel biztosíthatja, de ezt később vegyük ki.

A serpenyőbe egy kevés olívát öntök, majd ha már elég forró a hal mindkét oldalát megpirítom és átrakom egy tepsibe. Az olívába belerakok egy fej felaprított vöröshagymát, vagy újhagymát, majd kissé karamellizálom, ezután hozzáadom a tejszínt, a kaprot, és a borsokat, valamint a lereszelt sajtot, és besűrítem. A szószt a halra kanalazom, ezután egy narancsot kifacsarok, majd a narancsléhez adok egy kevés olívaolajat, és egy csípet fekete borsot, ezután ezt rákanalazom a haltekercsekre, és egy kevés reszelt sajttal megszóróm.

Sütőben, kb. 200 - 220 C fokon 15 - 20 percig sütőm, akkor jó, ha már szép piros a hal. Zseniálisan egyszerű. és isteni finom, párolt köményes rizzsel tálalom, isteni finom. Jó étvágyat. :)

Palacsinta monológok - avagy variációk palacsintára

Ma a kedvesem gondolt egyet, hogy ebéd utánra készítsünk egy kis palacsintát. Erre én el kezdtem komplikálni, milyen tölteléket is adjunk a palacsintához, íme az eredmények:

A palacsinta alapreceptje:

30 dkg finom liszt

2 db tojás

3 dl víz szénsavas ásványvíz

3 dl tej

csípet só

csípet cukor

fél dl olaj

Az összetevőket összekeverjük, majd kevés olajat  öntünk a palacsintasütőbe és ha felforrósodott egy adag palacsintatésztát öntünk bele és kisütjük.

A töltelék variációk:

Joghurtos - túrós - narancsos

hozzá joghurt, méz, egy fél narancs leve, egy narancs kockázva, vaníliás cukor, egy csípet só, reszelt narancshéj

Kakaós - túrós

Kakaós - őszibarack lekváros

Klasszikus túrós

Epres - túrós

Keserű csokoládés - narancslekváros 

Asszem ezután már csak az a kérdés merül fel, ki mennyit képes megenni :) Én jobban szeretem ha már nem friss a palacsinta, inkább 1 - 2 óra múlva fogyasztom, a kedvesem inkább frissen szereti. :)

dscf2914.JPG

dscf2915.JPG

 

 

A főzés értelme

A konyha az a hely számomra, ahol megismerhetem és felfedezhetem a bennem rejlő személyiségeket, ha főzők, akkor elfeledkezem a gondjaimról és csak arra koncentrálók, hogy az étel, amit készítek, a legfinomabb legyen, abban a percben, amikor a szerelmem, a családom, a barátaim, vagy csak egy idegen megkóstolja és elfogyasztja, hiszen ez már soha nem lesz megismételhető, lehet jobb, vagy rosszabb, de ugyanolyan sosem lesz. 

Pásztor pite szerintem

Tipikus angolszász étel a pásztor pite, vagy Shepherd's pie, vagy cottage pie. A pite lényege, hogy a darált húsos tölteléket egy krumplipürével zárunk le. A cottage vagy pásztor pite régen a szegény vendégmunkások étele volt, a cottage szó fordítása házikó, vendégház amely utal az étel első készítőire. Az étel burgonyából készült, amely a legolcsóbb hozzávaló volt, a régi szakácskönyvek a megmaradt hús felhasználására javasolták ezt a receptet. A pásztor pite kifejezés 1877 - ben jelent meg először, ma már szinonimaként használják, attól függően, hogy milyen húsból készül az étel, ami lehet bárány, vagy marhahús. Én sertést használtam :) A Shepherd's pie kifejezés utal a juhokra, tehát bárányhúsból készül.  Ennek az ételnek rengeteg variációja van, pl. a Pásztorlány pite, amely egy vegetáriánus étel, illetve létezik hallal készült változat is. A St. Stephen's Day pie pulykából és sonkából készül. Franciaországban hasonló étel a Hachis Parmentier, amely bárányból készül Lyoni szósszal. De készül hasonló étel Portugáliában (Empadao), Németországban (Filosoof), Finnországban (lihaperunasoselaatikko), Dél - Afrikában (Herderspastei), és még sok helyen a világon, így mondhatjuk nemzetközi szokás a krumpli és a hús rétegezése.

Az én pitém inkább a magyar ízléshez áll közel, sertéshúsból készült, füszerpaprikával, de lássuk a receptet 4 személyre:

75 dkg sertéshús (lapocka, comb keverék)

1 kg burgonya (lisztes típus)

30 dkg sárgarépa

1 ek paradicsompüré

2 db hagyma

2 - 3 gerezd fokhagyma

1 ek tejföl

15 dkg kemény sajt (parmezán, Trappista, stb.)

fűszerpaprika

kakukkfű

rozmaring

fehér bors

fekete bors

fokhagymás bors

őrölt kömény

szerecsendió

vaj (kb. 15 dkg)

sertés zsír, vagy olíva, esetleg kukorica olaj

A húst nagyobb kockákra vágtam, majd az apróra vágott hagymát sertés zsíron megdinszteltem, hozzáadtam a pirospaprikát, majd a húst, és a fűszereztem rozmaringgal, kakukkfűvel, fekete borssal, fehér borssal, őrölt köménnyel, a fokhagymát átnyomtam, és a húshoz adtam, felöntöttem egy kevés vízzel és kb. fél órát főztem. Mikor nagyjából megpuhult a húst kivettem és félreraktam, a maradék szószhoz hozzáadtam 1 ek paradicsompürét, és forraltam egy - két percig, majd hozzáadtam a répát, és felöntöttem 1,5 dl vízzel és puhára pároltam. A krumplit felkockáztam, és puhára főztem, majd áttörtem és hozzáadtam a vajat és a tejfölt, meg a sajtot, szerecsendióval fűszereztem és habosítottam robotgéppel. A húst ledaráltam, majd hozzáadtam a paradicsomos sárgarépát és összekevertem, majd kiolajozott tepsibe kanalaztam, erre tettem a krumplipürét majd villával egyenletesen elosztottam. Forró sütőben (kb. 200 - 220 C fok) aranybarnára sütöttem. Isteni finom, én savanyú káposztával fogyasztottam, hogy meglegyen a napi C - vitamin bevételem. A pásztor pite igen egyszerű, nem túl drága, és igen finom étel. Jó étvágyat :)

Epres - datolyás - fügés álom

Recept 4 pohárra:

4 datolya

4 füge

4 db eper vagy 10 dkg eperdzsem

25 dkg Mascarpone

20 dkg keksz

15 dkg tejföl

cukor

fél citrom leve

1 csomag vaníliás cukor

tejszínhab vagy 250 ml habtejszín

A gyümölcsöket apróra vágjuk, a kekszet apróra törjük, a mascarponét és a tejfölt összekeverjük a vaníliás cukorral, a cukorral és a fél citrom levével. A pohár aljára tesszük a datolyát, majd megszórjuk kekszmorzsával, erre tesszük a mascarponés krémet. A következőkben epret, vagy eperlekvárt, és újra kekszmorzsa és mascarponés krém, a végén a fügével fejezzük be, amelyet a tejszínhabbal zárjuk. Azért isteni ez a recept, mert zseniálisan finom és nagyon egyszerű elkészíteni. 

A tegnapi tonhalsalátám fügével és datolyával

Tegnap este megéheztünk, erre gyártottam egy isteni finom tonhalsalátát a szerelmemnek és magamnak. Íme a recept:

1 doboz minőségi tonhalkonzerv

1 jégsaláta

10 dkg jégcsapretek

2 db paradicsom

1 db királyfüge

1 db királydatolya

2 db főtt tojás

1 szelet pirítós 

olíva olaj

dió olaj

szezámolaj

majonéz

fekete bors

fél lime leve

A hozzávalókat összevágom, a tojásokat keményre főzőm, majd a kenyeret megpirítom és megkenem olíva olajjal és felkockázom. A tonhalat és a zöldségeket összekeverem, majd hozzáadom a pirítóst, meglocsolom dió és szezám olajjal, majd hozzáadom a fel szeletelt tojásokat, fűszerezem, meglocsolom egy kevés majonézzel, és rácsavarok egy fél citrom levét, majd jól összekeverem. És fogyasztottuk :) Jó étvágyat.

süti beállítások módosítása
Mobil