A vadas a mindenem, készüljön az vadból, szárnyasból, vagy marhából, esetleg sertésből, egyszerűen imádom, már - már hittel vallom, hogy a jó vadas alapja, a készítésen, a alapanyagokon, és a szíven múlik, mert ahogy mondani szoktam, ahány ház, annyi szokás, a vadast is, a legtöbb helyen másképpen készítik, de szerintem a legfontosabb, hogy a vadas alapja, egy jól elkészített ragú legyen, mert ez adja meg a teltségét, ilyenkor még liszt sem kell a besűrítéshez. A vadas ne a maradék leveshús elkészítésére alkalmazzuk, ne is készítsük leveshúsból, nemes alapanyagokból készítsük, sok - sok odafigyeléssel, hiszem, hogy a jól elkészített vadas mindenki kedvence lesz. A recept 4 - 6 személyre vadból vagy marhából (én most vadmalacból készítettem):
A vad pácához:
- 2 fej hagyma
- 1 nagyobb fej fokhagyma
- őrölt fekete bors
- őrölt kömény
- mustármag
- borókabogyó
- római kömény
- rozmaring
- majoránna
- oregánó
- bazsalikom
- babér levél
- füstölt pirospaprika
- chilipehely
- napraforgóolaj
A vadashoz:
- 1 kg vadhús vagy marha fekete v. fehér pecsenye (vadmalac, de lehet vadnyúl, szarvas, őz, stb.)
- 3 - 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 mk sötét trombitagomba por
- fűszerek a pácból
- hagyma a pácból
- napraforgóolaj (a pác olaja tökéletes)
- 3 - 4 cikk fokhagyma, a pácból
- 1 ek. mustár
- tejszín, tejföl, joghurt ízlés szerint
- fűszerpaprika
- só
Elkészítés:
1. A vadat, nagyobb darabokra vágjuk, majd bepácoljuk, egy - két nappal a leghamarabb, de minél több napot áll, annál jobb lesz.
2. A hagymát a pácból kivehetjük, vagy 2 fej hagymát felkockázunk, majd megdinszteljük kevés olajon, majd megszórjuk fűszerpaprikával.
3. A húst körbepirítjuk egy serpenyőben, majd a hagymához adjuk, ha kell fűszerezzük, vagy hozzáadjuk a páclét, és a gombaport, és ízlés szerint sózzuk.
4. A húst kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és puhára pároljuk.
5. A húst külön tányéra kiszedjük, a babérlevelet eltávolítjuk, majd a zöldségeket, és az alaplevet turmixba öntjük, hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt és a joghurtot, illetve a mustárt és összeturmixoljuk.
6. A húst vissza tesszük az edénybe, és ráöntjük a szószt, majd felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük.
Tálaljuk kedvünk szerint zsemlegombóccal, krumplilángossal, vagy amivel szeretjük. :)
Jó étvágyat. :)