Ma sütöttem kenyeret, persze nem én, hanem a gép, lisztkeverékből, így ez nem az én, hanem a kenyérsütő érdeme, de elképzeltem mellé a saját Tzatziki - met. Ez egy görög étel, amely más dél - európai országokban is ismert, mint pl. Törökország, vagy Macedónia. A név török eredetű, dzadziki - ből ered, de hívják satzikinek is. A legfontosabb összetevője a joghurt, amely eredetileg kecske, vagy juh tejből készült, de én már tehéntejből készültet adtam hozzá, továbbá uborka, fokhagyma, olívaolaj, kapor és só, amelyet kiegészítenek mentával, petrezselyemmel és valamilyen savas lével, ecettel, vagy citromlével. Én a saját képemre alakítottam, kiegészítettem, így lássátok a receptem:
1 kígyóuborka
1 - 2 cikk fokhagyma, vagy fokhagyma krém,
1 - 2 újhagyma
10 dkg fokhagymás krémsajt
20 dkg görög joghurt
fél csokor kapor
olívaolaj
fokhagymabors
só
Az uborkát legyalulom, sózom, majd kinyomkodom, a levet shotos pohárba öntöm, és megiszom, imádom :), felaprítom az újhagymát és a fokhagymát, és az uborkához adom, fűszerezem, majd összekeverem a krémsajttal és a joghurttal, valamint egy kevés olívaolajjal, a kaprot felaprítom, és hozzákeverem, nekem van a fagyóban, fagyasztott, a saját kertből származó. Könnyű és finom, egy szelet friss kenyérrel, olívaolajjal meglocsolva tálalom.