Volt itthon egy kis afrikai harcsa (Clarias gariepinus) filé, gyorsan gondolkoztam mivel is lehetne feldobni, és megmutassam otthon, hogy van élet a rántott halon túl is. Erre már csütörtökön felfedtem az elképzeléseim, rögtön tiltakozásba ütköztem, hisz jóapám nem hajlandó a régi megszokott ízeken túllépni, jó mondom legyen kompromisszum, ő kap egy kis rántott harcsát, én pedig neki fogok az elképzeléseimnek. Eljött a vasárnap, majd a halkészítés órája és amilyen nehezen állt össze az agyamban a recept, olyan egyszerűen ment a dolog. Nagyon jól összeállt a dolog, így legközelebb is megcsinálom, egy kis csavarral. Legközelebb kipróbálom jóféle hazai harcsából, de finom volt ebből a fajtából is. Kis tudnivaló az afrikai harcsáról, amely Magyarországon invazív faj, tehát veszélyezteti az őshonos halállományt, de ezeket a halakat intenzív tenyésztés mellett, szabályozott keretek között mesterséges körülmények között tartják, tehát nagy tartályokban vagy medencékben tenyésztik, nagy halsűrűség mellet. Az afrikai harcsa eredeti élőhelye Afrika, ahogy a neve is mutatja, de a Közel - keleten is előfordul, Magyarországra az 1980 - as évek közepén hozták be, bizonyos Dr. Woynarovich Elek. A hal húsa ízletes, kissé szürkés jellegű. A hal biológiájába most nem mennék bele, akit érdekel nézzen utána. De lássuk a receptet négy személyre:
60 - 80 dkg harcsa filé
15 dkg kemény sajt (trappista, parmezáne, stb.)
500 ml tejszín (ha lehet Cserpes :))
1 csokor friss kapor
1 fej hagyma v. újhagyma
citrombors
fokhagymabors
fekete bors
fehér bors
só
olíva olaj
egy narancs leve
A halat besózóm és kb. egy órát állni hagyom, majd befűszerezem a borsokkal és feltekerem, aki szeretné, hústűvel biztosíthatja, de ezt később vegyük ki.
A serpenyőbe egy kevés olívát öntök, majd ha már elég forró a hal mindkét oldalát megpirítom és átrakom egy tepsibe. Az olívába belerakok egy fej felaprított vöröshagymát, vagy újhagymát, majd kissé karamellizálom, ezután hozzáadom a tejszínt, a kaprot, és a borsokat, valamint a lereszelt sajtot, és besűrítem. A szószt a halra kanalazom, ezután egy narancsot kifacsarok, majd a narancsléhez adok egy kevés olívaolajat, és egy csípet fekete borsot, ezután ezt rákanalazom a haltekercsekre, és egy kevés reszelt sajttal megszóróm.
Sütőben, kb. 200 - 220 C fokon 15 - 20 percig sütőm, akkor jó, ha már szép piros a hal. Zseniálisan egyszerű. és isteni finom, párolt köményes rizzsel tálalom, isteni finom. Jó étvágyat. :)