Hozzávalók:
800 g keksz
1 csésze (100 g) dió (dió, mogyoró), pirított, apróra vágott
csokoládé szirup
1 csésze (200 g) cukor
1/2 csésze (60 g) cukrozatlan kakaópor
1 csésze (240 ml) vízzel
2/3 csésze (150 g) vaj
1 teáskanál vanília-kivonat v. 1 csomag vaníliás cukor
csokoládé ganache
1/2 csésze (120 g) tejszín (35% zsír)
120 g keserű csokoládé, apróra vágott
Elkészítés:
1. A kekszet törjük apró darabokra
2. Pirítsuk meg a diót serpenyőben, kb. 5 percig, folyton kevergetve, majd adjuk a kekszhez.
3. Készítsünk csokoládé szirupot: egy serpenyőben keverjük össze a cukrot és a kakaóport, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és keverjük össze. Adjuk hozzá a vajat, majd főzzük 7 - 8 percig folytonos kevergetés közben. A tűzről levéve adjuk hozzá a vaníliát v. a vaníliás cukrot.
4. A csokoládé szirupot hűtsük kb. 10 - 15 percig, majd adjuk a kekszes - diós keverékhez, ezután keverjük jól el.
5. A kekszes - diós - csokis keveréket tegyük egy kb. 23 cm - es tortaformába és nyomkodjuk le jól.
6. Hűtőbe pihentessük 30 percet - 1 órát, közben készítsük el a ganachet: forraljuk fel a tejszínt, adjuk hozzá a csokoládét, keverjük simára, hagyjuk állni 1 percig.
7. Öntsük a kekszes alapra, majd hűtőben hagyjuk 3 - 4 órát állni.
Díszítsük pirított dióval, vágjuk szeletekre.
Jó étvágyat.