Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Dubarry csirkemell sztem

2015. július 23. - Tamás Gergely

A Dubarry elnevezés a Jeanne du Barry (1743 - 1793) - ra utal, aki XIV. Lajos szeretője volt. A Dubarry stílusban készült ételek a régi hagyományos francia konyhában (french old-school haute cuisine style) alakultak ki, amelynek a neve Créme Dubarry. Ez eredetileg főtt karfiol volt sajtmártással, később krémlevesek formájában maradt fent. A madame a karfiolt inkább csak köretként fogyasztotta a nagy szelet húsok mellé, így őt nem az egészséges táplálkozás vezérelte. 

A karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis var. botrytis) vadkáposzta termesztett változata, amelynek húsosan megvastagodott virágait fogyasztjuk. Akkor jó minőségű ha rózsái szorosan illeszkednek.  Magas a C - vitamin tartalma kb. 60 mg/100 g), sok kéntartalmú bioaktív anyagot tartalmaz, de ezek tároláskor folyamatosan csökkennek, illetve főzéskor lebomlanak. A pantoténsav tartalma is magas, ez a B5 vitamin, amely katalizálja a szénhidrátok lebontását, a szénhidrát anyagcserét, a zsírsav szintézist, tehát kiváló fogyókúrás táplálék, támogatja a mellékvesét, az immunrendszert, és az idegrendszert. Tartalmaz még B1, B2, B3, B6 vitaminokat, folsavat, kalciumot, káliumot, vasat, cinket, magnéziumot és foszfort is.

Hozzávalók:

  • 1 karfiol
  • 1 egész csirkemell
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl v. joghurt
  • sajt (Trappista, Parmezán, Gouda)
  • olíva olaj
  • só, fekete és fehér bors, zöldbors, chili, fűszerkömény, füstölt sópehely (a tálaláshoz)
  • rizsliszt

Elkészítés:

  1. A karfiolt megtisztítjuk és virágaira bontjuk, sós vízben megfőzzük, négy szebb virágot kiemelünk, és a húsokra tesszük.
  2. A karfiolt tejszínnel, tejföllel és rizsliszttel turmixoljuk, és fűszerköménnyel és fehér borssal ízesítjük, majd felforraljuk.
  3. A húst szeletekre (4 szelet kb.) vágjuk, és az olajjal kikent tepsi aljára helyezzük, egyenként a virágokat, majd a karfiolpürét, és reszelt sajtot.
  4. 200/220 C - os sütőben aranybarnára sütjük.

Rizibizivel, spenóttal és karfiolpürével tálaljuk. Jó étvágyat.

dscf5426.JPG 

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr117648962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása