Ez az egyik kedvenc ételem, sokan a maradékok eltüntetésére készítik, de én nem, megadom a módját, legyen zöldséges, vagy húsos. Mi már nagyon régóta készítjük, de igazából nem tudom honnan is származik a recept. A recept 4 - 6 személyre:
Hozzávalók:
Palacsinta:
- 30 dkg finom liszt
- 2 db tojás
- 3 dl víz (szénsavas ásványvíz)
- 3 dl tej
- csípet só
- fél dl olaj
Húsos töltelék:
- 20 dkg darált hús (sertés lapocka, comb, vagy csirkemell, vagy marha)
- 5 dkg póréhagyma
- 1 ek paradicsompüré
- só
- fehér bors
- fekete bors
- őrölt kömény
- olaj
- füstölt pirospaprika
Gombás töltelék:
- 20 dkg gomba
- 5 dkg póréhagyma
- 1 kk paradicsompüré
- só
- fekete bors
- fehér bors
- petrezselyem ízlés szerint
- őrölt kömény
- fűszerpaprika (csemege)
Egyéb:
- tojás
- zsemlemorzsa
- liszt
- olaj
Zöldséges töltelék:
- 20 dkg zöldségkeverék, vagy sárgarépa, zöldborsó és zöldbab keveréke
- besamel (liszt, vaj, só, fehér bors, szerecsendió)
- só
- fehér bors
- fekete bors
- őrölt kömény
- kapor (választható)
Elkészítés:
1. A palacsintát összedobom és kisütöm, majd félrerakom
2. A húsos töltelékhez elkészítem pörköltnek a kiválasztott húsokat, majd ledarálom. Felhasználható maradék is.
3. A gombát elkészítem pörköltnek, majd félreteszem. A hagymát felaprítom, megdinsztelem, fűszerpaprikával megszórom, majd rádobom a gombát, fűszerezem és puhára dinsztelem, a végén hozzáadom a petrezselymet.
4. A zöldséget kevés olajon megpárolom, fűszerezem, majd elkészítem a besamelt, majd összekeverem a zöldséggel.
5. A palacsintákat betöltöm, panírozom, és forró olajban kisütöm.
Tartármártással és burgonya krokettel tálalom. Lehet keverni a töltelékeket :)
Egyszerű és nagyszerű :)