Hozzávalók:
- 6 db apró alma
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál kristálycukor
- 5 szem meggy
- 3 dkg mazsola
- 3 dkg só
- 6 mokkás kanál rum
- 3 db tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- fél csomag sütőpor
Elkészítés:
Egy húsz cm-es AMC lábast kikenünk vajjal, és beszórjuk a kristálycukorral. Az almák közepét kivágjuk, és az almákat meghámozzuk. A kikent lábasba helyezzük az almákat. A kivájt magház helyére 1-1 szem meggyet teszünk, majd diót, mazsolát, végül egy kis kanál rumot. Ezután a lábast tűzhelyre tesszük, s amikor a cukor karamellizálódni kezd, elzárjuk a hőforrást és ráöntünk az almákra 3 tojásból készült piskótát. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon 40 percig sütjük.
Forrás: Nagy - Magyarország szakácskönyve, 2008