Szeretett édesanyám sok mindenben otthon van, viszont sütni, csupán úgy tud, ahogy én, vannak dolgok, amikben profik vagyunk, de inkább meghagyjuk másoknak. Az egyik amiben otthon vagyunk a linzer tészta alapra képesek vagyunk bármit ráhalmozni, és abból mindig valami ellenállhatatlan sül ki, mint pl. az almás, diós, vagy a baracklekváros, diós habos, a túrós pite, pudingos pite, diós - meggyes, és folytathatnám. Ezek a receptek jóanyám spórjára épülnek, így gyorsak, egyszerűek és zseniálisan finomak. No és persze sosem számol semmit, ahogy esik úgy puffan :) A recept 4 személyre:
A linzer:
25 dkg Ráma
50 dkg liszt
1 ek tejföl
1 db tojás sárgája
1 cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
só, cukor
A dióhab:
50 dkg darált dió
1 - 2 ek cukor
2 tojás
2 ek tejföl
vaníliáscukor
csípet só
és baracklekvár
A lisztet nem kell szitálni, de lehet, a közepére egy nagyobb mélyedésbe tesszük a hozzávalókat és összegyúrjuk, ha kíván még lisztezzük, majd pihentetjük hideg helyen kb. 20 percig. A tészta fagyasztóban sokáig eláll. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez adjuk a tésztából kimaradtat, majd a sárgáját a cukorral felhabosítjuk, hozzáadjuk a darált diót, és a tejfölt összekeverjük. A fehérjét habbá verjük és óvatosan a diókrémhez adjuk. A tésztát kinyújtjuk és a tepsibe helyezzük, majd megkenjük lekvárral és erre adagoljuk a dióhabot. 180 C fokon 20 - 25 percig sütjük. Majd gyorsan felszeljük, és hopp már el is fogyott. :) Jó étvágyat :)