Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Karácsonyi menűajánlat 1.

2014. december 22. - Tamás Gergely

Ebédre:
Karácsonyi húsleves fácánból
2 db fácántyúk
2 - 3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 fej veres hagyma
1 fej zeller
1 fej karalábé
1 krumpli, ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint
zeller zöld ízlés szerint
fokhagyma ízlés szerint
szemes bors
szegfűbors

A leveshez a fácántyúkot megtisztítjuk, majd hideg vízbe rakjuk, a vizet felforraljuk, amikor a felforrt lehabozzuk, várjuk meg míg sötét habja lesz, mert ekkor a fácánból kifő a felesleges vér is. Miután már a habzás lecsökkent be zöldségeljük, amelyet előtte megtisztítottunk és folyó víznél megmostunk. A hagymát héját is eltávolítjuk. A gázt a lehető legkisebbre vesszük vissza, a fedőt elhagyjuk. A fűszereket gézbe, vagy tearózsába tesszük, és így főzzük kb. 3 - 5 órát. Mikor elkészült a fácánt kihalásszuk, a levest leszűrjük, majd tálaljuk.
Túrós - mákos guba
4 - 8 guba, vagy kifli
0,5 kg túró
0,25 kg mák
1 liter tej
2 - 3 csomag vaníliás cukor
1 rúd vanília
0,30 kg cukor
A tejet felfőzőm a cukorral és a vaníliával, eközben a kiflit, vagy a gubát felkarikázom, a tejjel leforrázom. Ezután a mákot a cukorral ledarálom, a túrót összetöröm, összekeverem a vaníliás cukorral, és a gubához keverem. A sütőben összesütöm, addig míg aranybarnára pirul.
Estére:
Halászlé - krémleves
40 - 50 dkg ponty szelet
50 - 60 dkg vegyes hal (keszeg, ponty, fogas, stb.)
hal alaplé
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
fekete bors
füstölt pirospaprika
1 kk paradicsompüré
olívaolaj
A hagymát felvágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk, majd a pirospaprikát hozzáadjuk, majd a vegyes haladagot belekeverjük, ezután felöntjük annyi hal alaplével, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a hal már teljesen megpuhult, a halhúst kivesszük, a levest átszűrjük gézen, vagy, szűrőn, majd a halhúst szálkátlanítjuk, és a turmixba rakjuk ráöntjük a halét, és a paradicsompürét összeturmixoljuk, majd összeforraljuk. Ezután a ponty szeleteket vajban mindkét oldalát megsütjük. A halat a tányérba helyezzük, majd a hallevet rászedjük, csípőparika szeletekkel tálaljuk.
Parmezán bundában sült pulykamedálok, majonézes burgonyahabbal, balzsamecetes sült zöldségekkel.
80 dkg pulykamell
15 dkg parmezán
3 - 4 szem burgonya
1 - 2 sárgarépa
1 - 2 kisebb fej cékla
fokhagyma
tej
tojás
liszt
bors
köménymag, vagy őrölt kömény

barna cukor
balzsamecet
olívaolaj
napraforgóolaj
vaj
majonéz
1 kk tejföl
A pulykamellet előző nap fokhagymás tejbe pácoljuk. A pulykamellből medálokat vágunk, majd kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ezután a parmezánt ledaráljuk, majd összekeverjük a zsemlemorzsával, ezután szokás szerint liszt, tojás, zsemlemorzsa kombót alkalmazzuk, kevés olaj és vaj keverékében aranybarnára sütjük. A zöldségeket megtisztítjuk, barna cukorral, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, meglocsoljuk olívával, kevés vízet öntünk alá, letakarjuk alufóliával és a sütőben 25 - 30 perc alatt megsütjük, a sütés vége előtt, kb. 5 perccel meglocsoljuk a balzsamecettel, és egy kevés vajat dobunk rá, és aranybarnára sütjük. A burgonyahabhoz a krumplikat megtisztítjuk, majd sós vízben puhára főzzük, vagy héjában megfőzzük, ezután krumplinyomóval áttörjük, ha héjában főztük a héját eltávolítjuk, majd áttörjük. Az áttört krumplihoz fekete borsot, majonézt, vajat adunk, és egy kevés tejfelt. Annyit hogy a krumplinak krémes állaga legyen, majd habverővel összekavarjuk. Habosra keverjük. A tányérra helyezzük a medálokat, a zöldséget, és habból habzsákkal hullámokat nyomunk.
Mákos - mézeskalácsos rétes, tejszínhabbal, gránátalma szorbettel.
20 dkg mák
20 dkg (ha marad) mézeskalács
réteslap
tej
cukor
vanília
vaníliás porcukor
A réteslapokat megsütjük, majd akkora darabokra törjük, hogy egy kistányéron elférjen, kb. 6X5 cm, kb. 3 - 4 réteslapot süsünk meg egyszerre. A mákot a cukorral ledaráljuk, vaníliával és a tejjel összefőzzük, hogy jól kenhető állagot kapjunk, eközben a mézeskalácsot daráljuk le, vagy törjük meg, és keverjük a kész masszához. Egy töredék réteslapra helyezzünk egy adag mákot, tehetünk rá baracklekvárt is, vagy más lekvárt, majd újabb réteslapot helyezünk rá, ezt ismételjük meg kétszer, háromszor, majd a legtetejét borítsuk a réteslappal, majd szórjuk meg vaníliás porcukorral. Tálaljuk gránátalma szorbettel.
Ehhez (http://www.judapest.org/granatalma-szorbet/)
40 dkg cukor
4 dl víz
1 dl zsíros tejszín
1 dl gránátalma lé (a magokat préseljük át egy szitán, és a levet fogjuk fel)
1 citrom leve és reszelt héja
+1 gránátalma
A cukrot a vízzel felforraltam, és kevergetve sûrû szirupot fõztem belõle. Hagytam kihûlni, és beleöntöttem a citromlét, a gránátalma levét, belereszeltem a citrom héját. Egy éjszaka alatt keményre fagyasztottam egy dobozban. Másnap kanállal összetörtem, hozzákevertem a tejszínt, és turmixgéppel pépesítettem. Egy órára visszatettem a fagyasztóba, majd a gránátalma magjaival megszórva tálaltam.
Tulajdonképpen a tejszín akár ki is maradhat, ettől csak krémesebb lesz, a szorbet eredetileg nem tartalmazza.

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr597004831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása