Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Színes életbombák, A - tól Z - ig 1.: Fejes káposzta, a fejetlen vitaminmen.

2014. december 18. - Tamás Gergely

Fejes -, kel -, vagy vörös, vagy kelbimbó, esetleg, brokkoli, vagy karfiol, de amit a legtöbben ismernek a töltött káposzta, mind a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozik. De most lássuk a karácsony sztárját, a töltött káposzták atyját, a numero unót, amely legyen savanyú, vagy édes, nyers, vagy főtt, a tél nélkülözhetetlen része, hiszen a káposzta amellett, hogy finom, igen értékes is, hiszen antioxidáns hatású, vitaminokban, főleg C - vitaminban gazdag, kéntartalmú vegyületei hozzájárulnak a szervezet méregtelenítéséhez. A káposztafélék tápanyagokban gazdagok, ezért magas a tápértékük, tumorgátlók, sok bennük a szelén. A káposztafélék igen értékesek, ezért anyám gyakran töm minket, a fogyás és megtisztulás jegyében, kisebb, nagyobb sikerrel, hiszen mi férfiak szeretjük a man - es ételeket, amelyek zsírokban igen gazdagok. Télen főleg a magas vitamintartalma miatt fogyasztjuk, hiszen kiemelkedően magas a C - vitamin tartalma, amely kb. 40 - 50 mg/100 g, ezért kifejezetten ajánlott a téli hónapok taknyos időszakában. A káposzta történelme nagyon régre nyúlik vissza, eredetét igazán nyomon sem lehet követni, de már ókori görög eredetű írásokból is ismert. A növényt, amelyet az ókori görögök  nemesítettek a Földközi - tenger partvidéken honos vadkáposztából (Brassica oleracea), a mai fajtákat zömmel a középkorban nemesítették ki, hiszen ekkor vált meghatározó étellé. No de lássuk, hogy nekem, nekünk magyaroknak mit is jelent a káposzta, amelyet mi főleg a fejes káposztával, és kelkáposztával azonosítunk, holott eme remek növénynek igen sok, és kiváló típusa létezik, amelyek ma már egyre kedveltebbek, mint pl. a kínai kel. Glora, Zora, Braunschweigi, De Buzau, Szentesi lapos (1), de kérdezhetitek, hogy a gyereknek keresünk nevet, de nem ezek a Magyarországon a legismertebb káposztafaj, a fejes vagy édes káposzta (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) fajtái.

fejkap.jpg

A fejes káposzta és kártevői (2)

A fejes káposzta alapja az olyan magyar kulináris ínyencségeknek, mint pl. a töltött káposzta, vagy a székely káposzta. És itt írnám le, hogy a savanya káposzta igen élvezetes és egészséges étele a népnek, és a családomnak, amelynek készítése homályos számomra, de a jobbik felem szerint besózzák, majd fűszerezik babérlevéllel, köménnyel, csipő paprikával és rétegesen lerakják, majd jól lenyomkodják és vízzel felöntik, majd lefedik, egyes helyeken tormával, vagy kaporral ízesítik, illetve birsalmát is tesznek bele, amely nagyon fincsi, a baloldalamon fekvő, jóravalóm szerint. Asszonkámék hordóban is készítették. Jelentem igen jó a fogyókúrában elért hatása, drága hölgyeim, no meg anyám. :)

 

savanyu-kaposzta.jpg

(3)

Esszük zsíros kenyérhez, vagy salátának, de lucskosként, vagy sült oldalassal. De a család ünnepi lakomájának a része ugyanúgy, mint a mindennapoknak. Gyerekkori emlékeim közül az egyik legfontosabb a nagyfater által behozott, majd édesapám által tovább kerekített, majd tavaly általunk tovább formált töltött káposzta, amely meghatározta szentestét, de gyakran készítjük most már egyre többet, de erről majd a héten írok még, hiszen ez egy igazi karácsonyi étek. A másik a hétköznapok ínyencsége, amelyet nem nagyon csipáztam gyermekkoromban, ez pedig a székely káposzta amely igen egyszerű és nagyszerű étek, amelyet úgy készítünk, hogy a pörköltalapra ráhelyezzük a savanya káposztát, majd tejfeles habarással behabarjuk. De ha nem teszünk bele habarást, hanem kicsit elpároljuk a levét, és hagyjuk kicsit lepirulni igen finom étket kapunk. Ezt mélytányérba tejfelel tálaljuk. Füstölt hússal és rizzsel, vagy gerslivel készül a lucskos káposzta, de ezt lehet húsból, vagy halból készíteni. Bár ezt nem habarjuk, de hosszú lén hagyjuk, bár őszintén megmondom fogalmam sincs hol a határ a lucskos és a székely között, talán a paprika aránya, de nem tudom. Élvezetes étel lehet ha a malacviadalokon, vagy magyar nevén disznóvágáson is készített ételt, amely során a húst és a káposztát tepsibe rakják, fűszerezik sóval, borssal, köménnyel, babérral, és ezt betolják a sütőbe, ezt harcsából is készíthetjük, vagy egyéb halból, de inkább szálkamentesből, majd a zsírral kikent tepsibe helyezzük a savanya káposztát, majd az előre besózott halat, fűszerezzük fehér borssal, fekete borssal, őrölt köménnyel, majd betoljuk a lerbe, és mikor pirosra sült tejfelel tálaljuk.  Sok - sok fincsiség készülhet még a fejes káposztából, de itt most erre kevés volna hely, és székhely. Egyetek sok káposztát, de most ne a fogyókúra miatt, inkább az íze miatt.

(1) http://www.kerteszaruhazak.hu/portal/downloads/Rede/ZZZ_Termkkatalgus_2012_044fejessalta.pdf

(2) http://www.comeniuskft.hu/main.php?kozepre=taneszkozok&base=79

(3) http://szabadonebredok.info/kaposzta-savanyu-kaposzta-elonyei-amit-nagyanyaink-jol-ismertek/

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr786995385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása