A Bouquet garni a francia konyha elmaradhatatlan ízesítője, egy csokor, amely nem virágokból, hanem gyógy-- és/vagy fűszernövényekből áll. Főleg levesekhez, ragukhoz, pörköltekhez használják. Franciaországban annyira népszerű, hogy a piacokon, boltokba előre elkészítve is kapható. Gyakran filterbe is kapható, de mi otthon rakhatjuk hálóba, vagy teaszűrőbe. Alkalmazásának fő célja, hogy a fűszer-, vagy gyógynövények aromáját átadják az ételnek,anélkül, hogy maga a növény megjelenne az ételben. Fő alkotórészei lehetnek a kakukkfű és a babérlevél, amelyet receptenként eltérően kiegészíthet:
- majoránna,
- bazsalikom,
- turbolya,
- rozmaring,
- vérfű,
- borsikafű,
- tárkony.
Zöldségeket is tartalmazhat a csokor, pl. sárga-, vagy fehérrépát, hagymát, pórét, zellert.
Alaprecept:
- egy babérlevél,
- egy száll kakukkfű,
- néhány száll petrezselyem és zellerlevél,
- póréhagyma zöldje
Elkészítés:
1. A fűszereket megmossuk, majd csomóba rendezzük.
2. A póréhagyma zöldjébe tesszük a fűszercsomót, majd egy zsineggel jól átkötjük.
3. A felhasználástól függően, az ételbe lógatjuk, majd amikor elkészült, a csomagot kivesszük, és eldobjuk.
Felhasználási javaslat:
- Francia hagymaleves
- Burgundi marharagu (Boeuf bourguignon)
- Provence - i húsleves (pot au feu)
- Ossobuco
- Francia halleves (bouillabaisse)
- Windsor leves
- Cassoulet
- stb
Kellemes főzést :)