A recept 4 - 6 személyre:
- 30 dkg fehér liszt (finom, vagy rétes, de alkalmazhatunk egyéb teljes kiőrlésűt, tönkölybúzát, rozst, stb.)
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 tojás sárgája
- 2 ek víz
A töltelékhez:
kelbimbó (én kb. 20 dkg - ot tettem bele, mert imádom, de ha nem szeretjük, akkor tegyünk bele más zöldséget, sárgarépát, brokkolit, stb.)
- 15 dkg bacon, vagy füstölt szalonna
- 30 dkg csirkemell
- 2 fej vöröshagyma
- 200 ml 20% - os főzőtejszín, vagy magasabb zsírtartalmú
- 3 ek tejföl
- 2 db tojás
- 10 dkg kemény sajt (Cheddar, Gruyére, Trappista)
- 10 dkg füstölt kecskesajt
- 10 dkg füstölt kemény sajt (pl. Karaván)
- 5 dkg Parmezán
- fehér bors
- fekete bors
- fokhagyma bors
- szerecsendió
- őrölt kömény
- kukorica vagy olíva olaj, vagy napraforgó olaj
A tésztához a lisztet átszitálom, majd hozzáadom a felkockázott vajat, majd szétmorzsolom, hozzáadom a vizet és a tojás sárgáját, majd összegyúrom, és addig hideg helyen pihentettem, amíg a töltelék elkészül, kb. 10 - 15 perc. A hagymát felszeletelem, a hagymát nagyobb szeletekre vágom, majd megdinsztelem, és hozzáadom a szalonnát, és szép pirosra pirítom, ezután hozzáadom a csirkemellet, fűszerezem, sózom, és jól megpirítom, ezután, kb. 10 - 15 percig sütöm, majd hozzáadom a cukkinit, és az előre félig megfőzött brokkoli rózsákat is, majd egy diónyi vajat dobok rá, és 5 percig közepes lángon pirítom. A tojásokat felvertem, a tejfölt a tejszínhez adtam, fűszereztem fekete borssal, fehér borssal, szerecsendióval, hozzáadtam a felvert tojást és jól összekevertem, majd a sajtokat bele reszelem. A tésztát kinyújtottam, majd a magas falú tepsibe raktam, és elősütöttem 220 C fokon, vagy a legmagasabb fokozaton, úgy hogy lencsét (vagy babot) raktam sütőpapira és ezt tettem a tésztára, ez kb. 15 perc. Az elősütött tésztába öntöm a ragú és a tejszínes keveréket is, majd füstölt kecskesajt szeletekkel díszítem, és sütőben 190 C fokon, vagy kisebb fokozaton kb. 25 percig sütöm. :) Jó étvágyat.