Idén jó év volt a lila tönkű pereszkére, még december 24 - én is szedtem pár darabot, a lila és a lilatönkű pereszke nagyon ízletes, nagyon sokrétű a felhasználása, pörköltnek, levesnek, rántani, de tojásos gombának is zseniális. Finom fűszeres íze van, amelyet én személy szerint nagyon szeretek, sztem a róka gomba mellett az egyik legízletesebb gomba.
Fajleírás (link)
A recept 4 - 6 személyre:
- 20 - 30 dkg lilatönkű pereszke
- 1 fej hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 ek joghurt
- petrezselyem
- só
- fehér bors
- fekete bors
- őrölt kömény
- olaj (olíva, napraforgó, kukorica)
- száraz kenyér
Elkészítés:
1. A hagymát megpirítjuk egy kevés olajon, majd hozzáadjuk a gombát és megpirítjuk azt is.
2. A gombát felöntjük vízzel, vagy zöldséglével, majd 15 - 20 percig főzzük és hozzáadjuk a fokhagymát, a fűszereket és egy kevés petrezselymet.
3. A levest kicsit lehűtjük majd turmixoljuk tejszínnel és joghurttal, ilyenkor kevés lisztet adhatunk hozzá, de nem szükséges.
4. A kenyeret felkockázzuk, majd olívával meglocsoljuk, és sütőben 200/220 C fokon 5 perc alatt megpirítjuk, és ezzel tálaljuk a levest.