Ahány ház, annyi szokás, mondja a mondás, nálunk a leggyakrabban a húsleves aprólékból készül, legyen az kacsa, liba, vagy csirke, ha sertés, akkor karajcsont az alap, marha akkor lábszárcsont, ha fácán, vagy gyöngyös, esetleg galamb, akkor kisskiss bangbang :) Ma csirkeaprólékból csináltam, szárny, nyak, farhát, comb, de lába nem volt. A csirkehúsleves szerintem:
- 1 kg csirkeaprólék (szárnya, comb, farhát, nyak, és zúza, szív ha van)
- 3 db sárgarépa (kb. 20 dkg)
- 2 db fehérrépa (kb. 15 dkg)
- 15 dkg zeller gumó, vagy angol zeller
- fél karalábé
- kelkáposzta, ha van (nekem nem volt)
- 2 kisebb vöröshagyma
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- zellerzöld
- petrezselyemzöld (1 csomag)
- fél kalifornia paprika (csumája is)
- só, Delikát
- fehér bors
- fekete bors (szemes)
- kömény mag
- római kömény
- babérlevél (3 - 4 db)
- sáfrány
- chilipaprika (2 db)
- szegfűbors
- rozmaring
- fokhagyma bors
- őrölt gyömbér
Elkészítés:
1. A húst hideg vízbe rakom és nagy lángon felfőzöm, majd lehabozom, én ebben nagyon precíz vagyok, semmilyen hab nem maradhat, teljesen lepucolom.
2. Amikor felforrt, és lehaboztam, leveszem teljesen a gázt, és bezöldségezem.
3. A fűszereket teatojásba rakom, majd beledobom a levesbe, a babért, sózom, delikáttal megszórom.
4. Gyöngyözve, nagyon lassan addig főzőm, amíg megpuhul minden, ez kb. 3, 3 és fél óra.
5. Leszűrőm, majd tálalom.
Jó Étvágyat :)