A recept úgy született, hogy szerettem volna, valami újdonságot belecsempészni a régi megszokott ételbe, erre kitaláltam, hogy külön megcsinálom a káposztát és csinálok hozzá egy omlós sertéssültet, amely a magyar ízlésnek megfelelően. Lássuk a receptet 4 - 6 személyre:
Káposzta rizottó:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 2 marék gersli
- 15 dkg húsos szalonna
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek sertés zsír
- babérlevél (3 - 4 db)
- fehér bors
- őrölt kömény
- fekete bors
- fehér bors
- fűszerpaprika (csemege)
- víz
Elkészítés:
1. A gerslit előfőzzük sós vízben.
2. A káposztát átmossuk, majd felaprítjuk, majd két közepes hagymát felkockázunk, és forró zsíron megdinszteljük és hozzáadjuk a szalonnát és tovább pirítjuk, majd piros paprikával megszórjuk és hozzáadjuk a káposztát és fűszerezzük.
3. Kis lángon, kb. két és fél órát pároljuk, úgy hogy csak annyi vizet adunk hozzá, amennyi épp csak ellepi.
4. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a megfőtt gerslit, és még 10 percig pároljuk. A káposzta állaga, akkor jó, ha már krémes jellegű, a zöldség pedig puha, de még ropogós.
Magyaros sertéssült:
- 60 dkg sertés comb, vagy tarja, csülök
- 1 ek piros arany
- 1 ek gulyáskrém
- 1 ek fokhagymakrém, vagy zúzott fokhagyma (3 - 4 gerezd)
- 1 ek ketchup, vagy sűrített paradicsom
- szezám olaj
- fehér bors
- fekete bors
- fokhagyma bors
- őrölt kömény
Elkészítés:
1. A húsokat szép nagy szeletekre vágjuk, majd megkenjük a piros aranyos krémmel, majd hűtőben pihentetjük min. 1 órát, de egy nappal előtte is elkészíthető.
2. Egy tepsit kizsírozunk, majd a hússzeleteket belefektetjük, és letakarjuk alufóliával.
3. A hús szeleteket először 180 fokon egy órát, majd 160 fokon még fél órát sütjük lefedve.
4. Kb. 1,5 óra után eltávolítjuk az alufóliát és még 15 percig sütjük 195 fokon, hogy szépen megpiruljon.
Tálaláskor egy kanál tejfölt teszünk rá.
Nagyon intenzív és igen finom.
Jó étvágyat :)