A frankfurti leves nálunk már hagyománynak tekinthető, mivel egyik kedvenc étke a családnak. Ezt a hagyományosan a füstölt frankfurti virslivel készülő levest, én már továbbképzeltem, a levesbe csak és kizárólag jó minőségű juhbeles virslit, vagy debreceni párost használok, attól függ mihez tartja a kedvem. A leves zamatát pedig a joghurt adja meg, amelytől kellemesen savanykás lesz az étel.
Recept 4 személyre:
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej fodros kel vagy kelkáposzta
- 1 pár virsli, vagy debreceni
- 1 db sárgarépa
- 1 db burgonya
- 1 fej vörös hagyma, vagy póréhagyma, újhagyma
- 2 - 3 gerezd fokhagyma v. fokhagymakrém
- fehér bors,
- fekete bors
- majoránna
- őrölt kömény
- füstölt pirospaprika
- só
- 3 ek tejföl v. tejszín
- 3 ek joghurt (görög, ha lehet)
- 1 ek liszt
- kukorica vagy napraforgóolaj
- víz
- liszt
Elkészítés:
1. A hagymát apróra vágom, és kevés olajon üvegesre pirítom és megszórom pirospaprikával, majd hozzáadom a zöldségeket és dinsztelem pár percet, majd felöntöm 4 dl vízzel, és hozzáadom a fokhagymát is.
2. Amíg a leves fő, elkészítem a rántást. Lisztet kevés forró olajba szórom, annyit hogy püré sűrűségű legyen, majd aranybarnára pirítom, és felöntöm egy kanál forró levessel. Hűtőben sokáig eláll az előre elkészített rántás.
3. Amikor a zöldségek már roppanósak, de még nem teljesen puhák, hozzáadom a virslit, vagy a debrecenit, és hozzákeverem a forró levessel elkevert rántást és még 5 percig főzőm.
5. Az elfőtt vizet pótolom, majd turmixban összekeverem a joghurtot, a tejfölt és 2 szedőkanálnyi levest, nem baj ha kerül bele zöldség is, ettől sűrűbb lesz, és összeturmixolom, majd a leveshez adom, és felforralom.
A levest úgy is készítem, hogy a virsliből, vagy a debreceniből chipset készítek, és ezt a leves tállásakor a tetejére kanalazom.
Nagyon finom :) Semmihez nem hasonlítható selymességet, és savanykás ízt kölcsönöz neki a joghurt.