Ma reggel korábban keltem a szokottnál, mert jóanyám dolgozott, én pedig, a jobbik felemmel lenéztünk a Miskolc - Görömbölyi Tepertő Fesztre. Ezért délelőtt összedobtuk a rakott krumplit, ami lássuk be életem egyik nagy szerelme, ételben persze :) Imádom itt és imádom ott, de csak és kizárólag az, amit én készítek. A rakott krumplinak lényegében egyetlen kitétele van, ez pedig a krumpli - tojás - kolbász aránya a tejfel - sajt - vaj arányával, ezen minden eldől. A lényeg, hogy sok kell, sok tejfel, sok vaj, és rengeteg sajt, és más semmi. Ami nagyon - nagyon fontos, hogy a három grácia meglegyen, de az arányok helyesen legyenek elosztva, ami nálam rengeteg tojás, arányaiban nézve kicsit több krumpli és kevesebb kolbász. A szerelem a sütés után teljesedik ki, amikor meghallod, azt a fura, bugyogó hangot, amellyel bevonz, mint egy mágnes, és arra kérlel, hogy egyél meg. Sejtelmes. A tepertő fesztiválon volt minden, tepertő, forralt bor, és vásári hangulat, no meg sok - sok vásári édesség, amelyet sosem szerettem. A forralt bor lecsúszott, finom volt, bár nem vagyok szakértője, a tepertő illat beterítette az egész vásárt, a hangulat kellemes volt, úgy érzem az ilyen kis fesztiválok, hozzájárulnak a közösségi gasztronómia alakításához. Vettünk tepertőt is, volt fűszeres és sima is, és finom is.
No de lássuk a rakott krumpli receptjét:
1,5 kg krumpli
8 - 10 db tojás
20 dkg kolbász
15 dkg vaj
15 dkg Trappista sajt
0,5 l tejfel
kukorica vagy napraforgó olaj
fekete bors
őrölt kömény
só vagy ételízesítő
A krumplit héjában puhára, a tojásokat keményre főzöm és felszeletelem, a kolbászokat is felszelem, a trappistát lereszelem, majd egy nagy jénait kivajazok. A sorrend rendkívül fontos, krumpli, majd tojás, majd kolbász, erre fűszerek, só vagy ételízesítő, sajt, tejfel, majd újabb krumpli, és így tovább, a tetejét mindig a krumplival zárom, befedem tejfel és ételízesítő vagy só keverékével, és megszóróm rengeteg sajttal és alufóliával vagy a jénai tetejével fedem le. És be a sütőbe, és 30 - 35 perc után leveszem a tetejét vagy az alufóliát, majd még 15 20 percig sütöm, amíg a sajt szép piros lesz. Jó étvágyat. :)