Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Az én rakott krumplim és a görömbölyi tepertő fesztivál

2015. január 17. - Tamás Gergely

Ma reggel korábban keltem a szokottnál, mert jóanyám dolgozott, én pedig, a jobbik felemmel lenéztünk a Miskolc - Görömbölyi Tepertő Fesztre. Ezért délelőtt összedobtuk a rakott krumplit, ami lássuk be életem egyik nagy szerelme, ételben persze :) Imádom itt és imádom ott, de csak és kizárólag az, amit én készítek. A rakott krumplinak lényegében egyetlen kitétele van, ez pedig a krumpli - tojás - kolbász aránya a tejfel - sajt - vaj arányával, ezen minden eldől. A lényeg, hogy sok kell, sok tejfel, sok vaj, és rengeteg sajt, és más semmi. Ami nagyon - nagyon fontos, hogy a három grácia meglegyen, de az arányok helyesen legyenek elosztva, ami nálam rengeteg tojás, arányaiban nézve kicsit több krumpli és kevesebb kolbász. A szerelem a sütés után teljesedik ki, amikor meghallod, azt a fura, bugyogó hangot, amellyel bevonz, mint egy mágnes, és arra kérlel, hogy egyél meg. Sejtelmes. A tepertő fesztiválon volt minden, tepertő, forralt bor, és vásári hangulat, no meg sok - sok vásári édesség, amelyet sosem szerettem. A forralt bor lecsúszott, finom volt, bár nem vagyok szakértője, a tepertő illat beterítette az egész vásárt, a hangulat kellemes volt, úgy érzem az ilyen kis fesztiválok, hozzájárulnak a közösségi gasztronómia alakításához. Vettünk tepertőt is, volt fűszeres és sima is, és finom is.

No de lássuk a rakott krumpli receptjét:

1,5 kg krumpli

8 - 10 db tojás

20 dkg kolbász

15 dkg vaj

15 dkg Trappista sajt

0,5 l tejfel

kukorica vagy napraforgó olaj

fekete bors

őrölt kömény

só vagy ételízesítő 

A krumplit héjában puhára, a tojásokat keményre főzöm és felszeletelem, a kolbászokat is felszelem, a trappistát lereszelem, majd egy nagy jénait kivajazok. A sorrend rendkívül fontos, krumpli, majd tojás, majd kolbász, erre fűszerek, só vagy ételízesítő, sajt, tejfel, majd újabb krumpli, és így tovább, a tetejét mindig a krumplival zárom, befedem tejfel és ételízesítő vagy só keverékével, és megszóróm rengeteg sajttal és alufóliával vagy a jénai tetejével fedem le. És be a sütőbe, és 30 - 35 perc után leveszem a tetejét vagy az alufóliát, majd még 15 20 percig sütöm, amíg a sajt szép piros lesz. Jó étvágyat. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr177083399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása