Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta, annak ellenére, hogy gumós nővény, egyáltalán nem tartozik a burgonyafélék családjába. Kétszikű növény, amely a szulákfélék családjába tartozik, és a hajnalka nemzetségbe tartozik, amelyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is.
A trópusi klímát kedveli, Közép-amerikai ered, ma már egész világon elterjedt. Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. Amellett, hogy a meleg éghajlaton elterjedt már régóta termesztik hazánkban is, Ásotthalom környékén, ahol a térség talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termesszék.
Az édesburgonya egyik legjobb tulajdonsága, hogy nincs benne koleszterin, magas a szénhidrát, fehérje tartalma, vitaminok közül magas az A, B, C vitamin tartalma, és alacsony a glikémiás indexe, tehát cukorbetegeknek is ajánlott.
Tápértékadatok:
Mennyiség / 100 g
Kalória (kcal): 85
Lipidek: 0,1 g
Koleszterin: 0 mg
Nátrium: 55 mg
Kálium: 337 mg
Szénhidrát: 20 g
Rost: 3 g
Cukor: 4,2 g
Fehérje: 1,6 g
Beltartalmi értékek:
A-vitamin: 14 187 IU
Kalcium: 30 mg
Vas: 0,6 mg
B6-vitamin: 0,2 mg
C - vitamin: 90 mg
E - vitamin: 15 mg
K1 - vitamin: 120 mg
béta - karotin: 10500 mg
Magnézium: 25 mg
Az édesburgonya erőteljes antioxidáns aktivitást mutat, és a legtáplálóbb zöldségféle a világon. Magas a szelén, kálium, foszfor tartalma is.
Felhasználási javaslat:
Az országban főleg sárgás, narancssárgás édesburgonyával találkozhatunk, amelynek íze édeskés, a sütőtökhöz hasonlít.
- chips
- sütés (héjában, anélkül),
- levesek (krémleves, zöldségleves, húsleves, raguleves),
- köret,
- grillezés,
- édesség.
Tipp: Ha salátába tesszük, vagy pürénék készítjük süssük meg héjában, majd ezután hasznosítsuk tovább.
Recept: Indiai édesburgonyasaláta csicseriborsóval
Hozzávalók (4 személyre):
- 2 édesburgonya v. batáta
- 1 szál póréhagyma
- 1 doboz konzerv csicseriborsó
- 15 dkg Feta, vagy Orda sajt
- 2 kiskanál köménymag
- 1 ek olívaolaj, v. szezámolaj
- 1 kk mustár
- fél citrom leve
- őrölt fekete bors, só,
Elkészítés:
1. Az édesburgonyát héjában megsütjük (kb. 30- 40 perc, de lehet több is), megtisztítjuk, és felkockázzuk.
2. A csicseriborsó konzervet leöntjük, majd egy kevés olajon megpirítjuk.
3. A szezámmagot olaj nélkül óvatosan megpirítjuk.
4. A póréhagymát fölvágjuk, majd hozzáadjuk a csicseriborsót, édesburgonyakockákat, rátördeljük a sajtot.
5. Az olajat habverővel összekeverjük egy kiskanál vízzel, a citrom levével, a mustárral, a pirított szezámmaggal, sózzuk borsozzuk, majd a salátához adjuk és jól összekeverjük.
Jó egészséget. Jó étvágyat. :)