A lyoni saláta igen népszerű Franciaországban. Lyonban apró éttermekben un. Bouchonokban szolgálták fel, főleg húsételek kísérőjeként. A Bouchonok története a 17. - 18. századra vezethető vissza, amikor is a Lyon - i arisztokrácia elszegényedett, ezért a sok étterem megszűnt, amelynek hatására sok séf, konyhai dolgozó vált munkanélkülivé, ezek az embereke alakították a Bouchonokat, amelyek olcsó és kiadós ételeket szolgáltak fel a selyem dolgozóknak főleg. Ezek közül ma is több üzemel, ma Lyonban sok ilyen kis étterem működik, de csak húsz kapta meg a minősítést, a Bouchonok szövetségétől. Ezekben az éttermekben a következő ételeket szolgálják fel:
- leveseket (pacal leves),
- pástétomokat, salátákat, hideg és meleg előételeket (gateau de volaille, groins d'ane saláta, pácolt hering),
- belsőségekből készült ételeket (disznósajt, véres hurka, belsőségekből készült kolbász, gratin),
- hal- és húsételek (halgombóc, Coq au vin, pot au feu, csirkecombbal töltött kucsmagomba),
- desszert (tarte praline, bugnes de Lyon).
A saláta receptje:
Hozzávalók (4 személyre):
- 25 dkg krumpli,
- 3 sárgarépa,
- 1 kis zeller,
- 1 kis fej hagyma,
- 1 csomag kapor,
- 1 csomag petrezselyem zöld,
- tárkony,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- 1 lágy v. kemény tojás,
- olajbogyó ízlés szerint,
- szardella (elhagyható),
- só, fehér bors, fekete bors, cukor, fehérbor ecet, dijoni mustár
Elkészítés:
1. A krumplit héjában megfőzzük. Ha kihűlt apróbb kockákra vágjuk.
2. A felkockázott zellert és a sárgarépát sós vízben megfőzzük, majd a krumplihoz keverjük.
3. A hagymát lereszeljük, majd összekeverjük két rész főzővízzel, a zöld fűszerekkel, sóval, borssal, fehérbor ecettel, cukorral.
4. A zöldségeket összekeverjük a főzőlével, majd olívaolajjal is meglocsoljuk.
5. Felkarikázott tojással, esetleg egyben lévő lágy tojással, vagy buggyantott tojással, szardellával, olívabogyóval díszíthetjük.
Tipp: Felkockázott baconnel is gazdagíthatjuk, esetleg tonhallal. Pirítós darabokkal még finomabb.
Bon appétit!