Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Fald fel Európát: Lyoni Saláta

2016. február 08. - Tamás Gergely

A lyoni saláta igen népszerű Franciaországban. Lyonban apró éttermekben un. Bouchonokban szolgálták fel, főleg húsételek kísérőjeként. A Bouchonok története a 17. - 18. századra vezethető vissza, amikor is a Lyon - i arisztokrácia elszegényedett, ezért a sok étterem megszűnt, amelynek hatására sok séf, konyhai dolgozó vált munkanélkülivé, ezek az embereke alakították a Bouchonokat, amelyek olcsó és kiadós ételeket szolgáltak fel a selyem dolgozóknak főleg. Ezek közül ma is több üzemel, ma Lyonban sok ilyen kis étterem működik, de csak húsz kapta meg a minősítést, a Bouchonok szövetségétől. Ezekben az éttermekben a következő ételeket szolgálják fel: 

- leveseket (pacal leves),

- pástétomokat, salátákat, hideg és meleg előételeket (gateau de volaille, groins d'ane saláta, pácolt hering),

- belsőségekből készült ételeket (disznósajt, véres hurka, belsőségekből készült kolbász, gratin),

- hal- és húsételek (halgombóc, Coq au vin, pot au feu, csirkecombbal töltött kucsmagomba),

- desszert (tarte praline, bugnes de Lyon).

A saláta receptje:

Hozzávalók (4 személyre):

- 25 dkg krumpli,

- 3 sárgarépa,

- 1 kis zeller,

- 1 kis fej hagyma,

- 1 csomag kapor,

- 1 csomag petrezselyem zöld,

- tárkony,

- 2 evőkanál olívaolaj,

- 1 lágy v. kemény tojás,

- olajbogyó ízlés szerint,

- szardella (elhagyható),

- só, fehér bors, fekete bors, cukor, fehérbor ecet, dijoni mustár

Elkészítés:

1. A krumplit héjában megfőzzük. Ha kihűlt apróbb kockákra vágjuk. 

2. A felkockázott zellert és a sárgarépát sós vízben megfőzzük, majd a krumplihoz keverjük.

3. A hagymát lereszeljük, majd összekeverjük két rész főzővízzel, a zöld fűszerekkel, sóval, borssal, fehérbor ecettel, cukorral.

4. A zöldségeket összekeverjük a főzőlével, majd olívaolajjal is meglocsoljuk.

5. Felkarikázott tojással, esetleg egyben lévő lágy tojással, vagy buggyantott tojással, szardellával, olívabogyóval díszíthetjük.   

Tipp: Felkockázott baconnel is gazdagíthatjuk, esetleg tonhallal. Pirítós darabokkal még finomabb.

Bon appétit!

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr938370554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása