A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva) az egyik legegészségesebb zöldségfélénk, amely igen gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, ezzel is hozzájárulhat a téli vitaminszükséglet fedezéséhez. A céklarépának, vagy vörös répának is nevezet zöldségünket hívhatjuk a magyar Aloe Verának is, hiszen ez a szuper-zöldség, renget olyan reaktív anyagot tartalmaz, amely hozzájárul sejtjeink életerejének fokozásához. A cékla a Földközi - tenger területén őshonos, Magyarországra a 17. században került, több fajtája is létezik, amelyek főleg a színátmenetben térnek el, a nálunk is ismert lilán kívül, más országokban ismert a sárga, vörös illetve a sávos színezetű is. Formákban is eltérőek lehetnek, létezik a jól ismert gömbölyű, de van hosszúkás, hengeres, óriás is.
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Az antioxidáns hatását a TAC számmal (Total antioxidant capacity) jelölik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza. A cékla nagyon gazda B - vitaminokban, de C - vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, tartalmaz nagy mennyiségű vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot és cinket.
Fontos, a cékla levele is nagyon egészséges, használjuk salátákba, levesekbe.
Beltartalmi értékei:
- A vitamin (33 IU)
- B6 vitamin (0,1 mg)
- Kalcium (16 mg)
- Magnézium (23 mg)
- Vas (0,8 mg)
Tápértékadatok (Mennyiség / 100 g):
- Kalória (kcal): 43
- Lipidek: 0,2 g
- Koleszterin: 0 mg
- Nátrium: 78 mg
- Kálium: 325 mg
- Szénhidrát: 10 g
- Rost: 2,8 g
- Cukor: 7 g
- Fehérje: 1,6 g
Felhasználási javaslat:
- saláták,
- savanyúságok,
- levesek,
- köretek,
- desszert.
Tipp: Fogyasszuk nyersen, reszelve, vékony szeletekre vágva, mézzel, citromlével. Ha megfőzzük használjunk gumikesztyűt a tisztításkor és szeleteléskor.
Recept: Téli reszelt céklasaláta
Hozzávalók:
- 4 - 5 fej cékla
- 1 - 2 evőkanál magyar méz
- 1 citrom leve
- 1 kk borecet
Elkészítés:
1. A céklát héjában puhára főzzük, majd megtisztítjuk, és hagyjuk kihülni.
2. A kihűlt céklát lereszeljük, majd hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, és a borecetet.
3. Jól összekeverjük, majd hagyjuk egy - két órát állni.
*Hűtőben több hétig is eláll.
Fogyasszuk magában, de köretként húsok, halak mellé is kiváló. Jó étvágyat, jó egészséget.