Ez az étel a világ legegyszerűbb étele, mégis rendkívül finom és kiadós étel. A mi családunkban mindig ünnepi alkalommal kerül az asztalra, születésnapok fő eledele ez a finom étek, most legutóbb drága feleségem kérte tőlem, hogy készítsem el neki. Az ételben az a legjobb, hogy a maradék szikkadt zsemle is felhasználható hozzá, és igen gyorsan elkészíthető étel ,ami hidegen és melegen is fogyasztható ebédre, vacsorára és reggelire is. Az étel legfontosabb alapanyaga a jó minőségű és nagyméretű szeletelt sonka. A recept már jó régen a család birtokában van, ami a nagyszüleimtől ered. A recept elméletileg úgy szól, hogy ahány szelet sonka, annyi főtt tojás, és zsemle, de sztem ez egy kicsit sok, ezért lefaragtam belőle.
Hozzávalók:
- 25 - 30 szelet nagyméretű gépsonka (fontos a jó minőség)
- 10 zsemle
- 10 tojás
- 2 nagy doboz tejföl (500 ml)
- mustár
- só
- fekete bors
- színes bors
- fehér bors
Elkészítés:
- A zsemléket beáztatjuk, kb. 5 perc után kinyomkodjuk és egy nagy keverőtálba tesszük, és kézzel összetörjük.
- A tojásokat keményre főzzük, majd apró kockákra szeljük, úgy tojás szeletelőben elvágjuk keresztbe, majd hosszában és a zsemlékhez adjuk.
- Hozzáadunk annyi tejfölt, hogy krémes, de nem folyós állagot kapjunk, ízesitjük mustárral és őrölt fekete, fehér, és színes borssal ízlés szerint.
- A szeletelt sonkákba töltjük, majd nagy méretű, kiolajozott tepsibe rakjuk, a tetejét megkenjük tejföllel, és 200/220 C fokon 30 - 40 percig sütjük, akkor, jó, ha már a sonka szép pirosra sült.
Jó étvágyat :)