A Lapsang Souchong egy füstös ízű tea, amely eredetileg Kína Fujian tartományából, Wuji régióból származik, amelynek füstös fajtát jelent, eredetileg füstös al - fajtát, amely igazán kitűnővé teszi húsok pácolására. A tea leveleket, amelyek a Wuyi Bohea teacsaládból származnak fenyőfa tűzön füstölik, ezért a teának az illata és íze olyan mint egy füstös téli reggel, vagy a tábortűz, nekem inkább az első. Aki teheti kóstolja meg, mert igen különleges, nálunk a családban senki nem kedveli rajtam kívül, de ez a világban is így van, viszont a pácolás során igen kellemes füstös ízt adott a húsnak. Grillezéshez, vagy sütőben is kiváló az étel.
Lapsang Souchong csirke hozzávalók:
4 - 6 db csirkecomb
Pác (min. 2 - 3 nap):
3 filter Lapsang Souchong tea
2 dl víz
1 db zöld citrom leve és héja
fél mokkás kanál Cayenne - i bors
1 - 2 db kisebb szárított Ancho chili
1 db chipotle chili
2 - 3 szál újhagyma
zöld bors
citrom bors
fokhagyma bors
szójaszósz
1 ek földimogyoró olaj
só (csak sütéskor, a pácba nem kell)
Elkészítés:
1. A teát megfőzzük 2 dl vízben, jó erős fekete teát kapunk, ezt ízesítjük a zöld citrom levével és héjával, hozzáadjuk a földimogyoró olajat, a szójaszószt, és a fűszereket, majd a húsra öntjük, és min. 2 - 3 napig hűtőben pácoljuk, minden nap átmozgatjuk.
2. A húst tepsibe rakjuk, ráöntjük a páclé felét és 180 - 190 fokon 40 percig, majd 200 - 220 fokon 15 percig sütjük, szép füstös színe lesz.
Tormás burgonyahab hozzávalók:
50 - 60 dkg burgonya
2 - 3 ek ecetes torma
1 ek vaj
1 - 2 dl forró tej
1 ek görög joghurt, vagy tejföl
víz
só
szerecsendió
fehér bors
Elkészítés:
1. A burgonyát puhára főzzük, majd áttörjük.
2. Hozzáadjuk a vajat, az ecetes tormát és tovább törjük.
3. A joghurttal, és a tejjel habosra keverjük (robotgéppel átkeverhetjük)
Ázsia káposztasaláta hozzávalók:
1 fej káposzta
1 csokor újhagyma, vagy egy 1 póré
szójaszósz
méz
1 citrom leve
szezámolaj, vagy földmogyoróolaj
olívaolaj
só
cayenne bors
tarka bors
kömény (egész vagy őrölt)
chilli a díszítéshez
Elkészítés:
1. A káposztát lereszeljük, a hagymát felvágjuk.
2. Elkészítjük az öntetett 3 rész olajat, 1 rész citromlét veszünk, majd sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a mézet, annyit amennyit az ízlésünk kíván, én 1 evőkanálnyit és habverővel elkeverjük, vagy egy üvegben jól összerázzuk.
3. Hozzáadjuk a káposztát és a hagymát, és kézzel jól elkeverjük, hagyjuk állni 2 - 3 órát.
Jó étvágyat.