A sárga vagy kajszibarack (Prunus armeniaca v. Armeniaca vulgaris):
Közép - Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcs, a legjobb minőségű gyümölcsöket a török honosította meg, főleg a Duna - Tisza közén, de megtalálható egész Magyarországon, kiemelkedő a Gönci területeken termet, az Európai Unió által védet fajták, mint pl. a Magyar Kajszi, a Ceglédi Piroska, Mandulakajszi, Ceglédi Bíborkajszi, Ceglédi Óriás, Ceglédi Arany, Pannónia, és Bergeron. A kajszibarack a rózsafélék családjáa tartozik, közeli rokona a szilvának, távolabbi az őszi baracknak. Gazdasági értéke sokat csökkent az elmúlt évtizedekben, főleg a konzervipar használja, valamint pálinkát főznek belőle, lásd Gönczi Barack Pálinka. Magas az A - és a B - vitamin tartalma, és a magas Kálium és Magnézium tartalma kedvezően hat a szívizmokra. A kajszibarack alkalmas lekvárnak, befőttnek, pálinkának, szörpnek, fanyar, kellemesen savanyú íze van.
Rebarbara (Rheum)
A rebarbara a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjének keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, lágyszárú növénynemzetség, kb. 60 jelenkori fajjal. A növényeknek nagy, háromszögforma leveleikvannak, húsos levélnyéllel. A kétivarú virágok aprók, színük a zöldesfehértől a rózsavörösig terjed, bogas fürtvirágzatba tömörülnek. Számos faját termesztik gyógynövényként vagy emberi fogyasztásra, mint pl. a zöldségként termesztett Rheum rhabarbarum vagy Rheum x hybridum, illetve a Rheum rhaponticum faj is. Bár a levelek mérgezők (vesekövet, és nagy mennyiséget elfogyasztva akár halált is okozhat), a levélnyeleket fanyar ízükért felhasználják. A növény nagy mennyiségben tartalmaz antranoidokat, főleg antrakinon - glikozidokat, amelyek hashajtó hatásúak. A rebarbaragyökeret felhasználhatjuk befőttnek, lekvárnak, levesnek, süteményekbe, kompótnak.
Elkészítési idő: kb. 60 perc + a pihentetési idő.
Sütési idő: 35 perc
Hozzávalók:
Az omlós tészta:
- 160 g vaj
- 130 g porcukor
- 1 késhegynyi só
- 1 tojás
- 300 g liszt
Elkészítés:
1. A lisztet a munkalapra szitáljuk ls a közepébe mélyedést alakítunk ki, majd ebbe helyezzük a porcukrot, és a tojást, majd a vajat apróra tördeljük, és a liszt szélére tesszük, majd kívülről befelé haladva a hozzávalókat összedolgozzuk, és egy rugalmas tésztát gyúrunk.
2. Golyóvá formáljuk, fóliába csomagolva 1 - 2 órán át pihentetjük a hűtőszekrényben, vagy 30 - 40 percig fagyasztóban. De előző nap elkészítve is alkalmazható, fagyasztható is.
3. A visszahűtött tésztát két részre osztjuk és kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, közben 200 fokra melegítjük a sütőt.
További hozzávalók:
7 - 8 szem sárgabarack (kimagozva, félbe vágva)
4 - 5 szál rebarbara (hámozzuk meg, a külső vékony héját eltávolítva)
30 - 40 dkg barna cukor
30 - 40 dkg sárgabarack lekvár
Elkészítés:
1. A sárgabarackot kimagozzuk, a rebarbarát előkészítjük.
2. Az egyik tésztalapot a forma, vagy a tepsi aljára helyezzük, megkenjük lekvárral, majd ráhelyezzük a gyümölcsöket, és megszórjuk bőven barna cukorral.
3. 200 - 220 C fokos sütőben 35 - 40 perc alatt készre sütjük, ha nem vagyunk biztosak benne hogy átsült, alkalmazzuk a tűpróbát.
Jó étvágyat :)