Ebben a desszertben benne van a nyár maga, mert szerintem az eper, az maga az évszak megtestesítője, finom, friss epret, amely a kertben nő, csak és kizárólag ilyenkor lehet vásárolni. Eper nő a földön és fán de ez most földi eper, frissen a kertből (na jó most a piacról), de akinek van jó sok, a kertbe, nem úgy mint nekem az csak és kizárólag abból készítse, ezt a frissítő, omlós és nagyon egyszerű süteményt, amellyel bárkit le vehetünk a lábáról.
Hozzávalók a kosárkák tésztájához (7 db):
1 1/2 csésze liszt
1/2 csésze vaj (hideg, sótlan)
30 g krémsajt (hideg)
3 ek nagyon hideg víz (jeges)
egy csipet só
Az eper töltelékhez:
2 - 3 csésze eper (30 dkg)
cukor (1 kosárka - 1 kanál cukor)
1 tojás
eperlekvár
fekete bors, esetleg citrombors
Elkészítés:
1. A tésztához a vajat elmorzsoljuk a lisztel, majd a közepére egy lyukat csinálunk, és abba helyezzük a többi hozzávalót, a kész tésztát fóliába csomagoljuk és hűtőben 10 - 15 percig állni hagyjuk
2. Az epret megmossuk és vékony szeletekre vágjuk, a tojást felverjük.
3. A tésztát vékonyra kinyújtjuk és 15 - 20 cm - es köröket alkotunk, majd megkenjük eperlekvárral, de egyszerre csak két - három kört készítsünk, a maradékot fagyasztóba pihentessük a két munkamenet közben.
4. A felvágott epret a kör közepére rakjuk, úgy hogy egy ujjnyi rész maradjon karimaként, ezt kenjük meg a felvert tojással hajtsuk fel, és néhány helyen nyomkodjuk meg, hogy fodrot képezzen.
5. Ha mind elkészült, akkor további 20 - 30 percig pihentessük, majd sütés előtt minden kosár tetejét szórjuk meg 1 kanál cukorral, és 220 fokos sütőben 15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Túróhab elkészítése:
Hozzávalók:
250 g túró
220 g krémsajt
1 dl tej
1 cs Dr Oetker Túrós Tejszínes krém
vaníliás cukor
egy csipet só
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
1. A hozzávalókat összekeverjük, a túrós krémet villával áttörjük.
2. A krémet habosítjuk habverővel.
Nagyon egyszerű elkészíteni, de még egyszerűbb megenni :) Jó Étvágyat :)