Családi szokás minden évben megfőzni a születésnapi ebédet, azt ami a kedvenc, nekem ezt mindig nehéz eldönteni, mert sok olyan étel van amit nagyon kedvelek, de ezek általában hétköznapokban felkerülnek az asztalra, ilyenkor mindig vmi különlegeset szoktam kérni, most is sokáig gondolkodtam, mikor megláttam a boltban egy szép darab fehérpecsenyét, és rögtön kitaláltam ezt a finom, nem túl bonyolult ételt, de lássuk a receptet. Hozzávalók 4 - 5 személyre:
Marharagúhoz:
- 80 dkg marhahús (fehérpecsenye, lapocka, fektepecsenye)
- 20 dkg friss gomba (erdei, termesztett)
- 2 fej vörös hagyma
- 150 ml tejszín
- 1 ek joghurt
- 1 db paradicsom
- fehér bors
- fekete bors
- fokhagyma bors
- őrölt kömény
- fűszerpaprika
- petrezselyemzöld
- só
- víz, vagy marhahúsleves
- olaj (kukorica, napraforgó, olíva)
Elkészítés:
1. A marhahúst tenyérnyi szeletekre vágjuk, majd kevés olajon elősütjük.
2. A hagymát apróra vágjuk, majd olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az elősütött húst, fűszerezzük, hozzáadunk 1 db paradicsomot, és puhára pároljuk a húst.
3. A megpuhult húshoz adjuk a gombát és további 10 - 15 percig pároljuk.
4. Az ételből kiveszünk egy kis levet és elkeverjük a joghurttal és a tejszínnel, majd a húshoz adjuk, és 5 - 8 percig főzzük.
Burgonyakrokett: A kroketthez a maradék burgonyapüré is felhasználható, bővíthető reszelt sajttal is.
- 6 - 8 db közepes burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 ek tejföl
- 1 tojás
- liszt
- fekete bors
- fehér bors
- szegfűbors
- só
- zsemlemorzsa
- sütéshez olaj, vaj
Elkészítés:
1. A burgonyákat megtisztítjuk, felvágjuk és sós vízben puhára főzzük.
2. A burgonyát összetörjük, hozzákeverjük a vajat, a tejfölt, a fűszereket és összekeverjük.
3. Hozzáadunk 1 db tojást, és annyi lisztet, hogy könnyen formázható legyen.
4. Nudlikat formázzunk, megforgatjuk zsemlemorzsában és kevés olajon aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat. :)