Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Stroganof csirkemell Szentmihályi gombával (Stroganoff chicken)

2015. augusztus 13. - Tamás Gergely

A Stroganof bélszín (Бефстроганов Befstróganov) receptje eredetileg egy 1861 - es orosz szakácskönyvből származik, amelyet Elena Molokhovets írt, amely egy klasszikus orosz szakácskönyv volt, és az eredeti címe "ajándék a fiatal feleségeknek volt, ebben az étel "Govjadina po-strogonovski, s gorchitseju" néven szerepelt. A recept körüli legendából, miszerint Pavel Stroganov főhadnagy szerette a francia konyhát, és szakácsaitól is ezt várta el, de kiküldetésen volt a hideg Szibériában, ahol a marhahús olyan kőkeményre fagyott, hogy azt csak vékony csíkokra lehetett szelni, így a szakács egy új ételt alkotva, nos vszínű hogy ez nem így volt, de hiszek benne :) A Stroganov vagy Stroganof elnevezés mindenesetre belépett a híres ételek sorába. Az eredeti receptben nincs gomba, sem uborka, és hagyma sem, az original recept lisztbe forgatott marhahús megpiritva, majd tejfölös szósszal tálalva. Később került hozzá hagyma, és paradicsompüré is, amely már a Larousse gasztronómia lexikonba is bekerült. Az étel Kínán, Hongkongon keresztül elkerül az USA - ba, ahonnan meghódítja a világot. Ezekben az országokban már a hagyományos burgonya köret helyet, rizst, vagy tésztát kínálnak mellé. A világon mindenhol másképp készítik, Angliában, Ausztráliában a hagyományos elkészítés dív, Brazíliában gombával és tejszínnel, a skandináv országokban is népszerű. A nálunk kedvelt Stroganof a Finnországban kínálthoz hasonlít, itt "makkarastroganoff" a neve és savanyúsággal dúsítják. Japánban is nagy kedvel fogyasztják, sült rizzsel, és szójaszósszal dúsítva. Egyesek a Magyarországról eredhet, a 15. századból Mátyás udvarából, a híres savanyú vetrecéből. De lássuk a receptem.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 egész csirkemell
  • 10 dkg csemege uborka
  • 5 dkg szárított gomba( szentmihályi, vargánya, csiperke, stb.) v. 10 dkg friss gomba
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 csokor újhagyma
  • petrezselyem ízlés szerint
  • só, bors, citrombors, füstölt pirospaprika, fűszerkömény
  • olívaolaj
  • mustár ízlés szerint, (1 ek)
  • görög joghurt és tejföl keveréke (30 dkg)

Elkészítés:

  1. A csirkemellet, a gombát és az uborkát, az újhagymát felvágjuk, majd az újhagymát kevés olíván megfuttatjuk és megszórjuk füstölt pirospaprikával.
  2. Hozzáadjuk a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk, fűszerezzük, felöntjük kevés vízzel, és fedő alatt 10 - 15 percig pároljuk, majd hozzáadjuk az uborkát és a gombát, ezután további 15 percig pároljuk.
  3. 10 perc útán hozzáadjuk az ételhez a mustárt és tovább főzzük.
  4. Elkészítjük a joghurtos, tejfölös habarást, és az ételhez adjuk, majd kb. 2 percig forraljuk.
  5. Friss petrezselyemmel és olívaolajjal tálaljuk, tésztát vagy rizst adunk köretnek.

Jó étvágyat.

stroo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr977703836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása