Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Séfek a világból: Heston Blumenthal

2015. február 16. - Tamás Gergely

Heston Blumenthal ma már egyre több Michelin csillagos éterem ulajdonosa, aki arról vált ismerté, hogy a három csillagos Fat Duck - ban (Kövér Kacsa) a molekuláris gasztronómia alapjait fektette le. Mint tudjuk három csillagot csak az istenek kapnak, és Heston tényleg olyan, mint egy gasztroisten, aki a hass, alkoss, gyarapíts elvet követve, időt és energiát nem sajnálva talál ki új molekuláris gasztrocsodákat, vagy turbóz fel régi, ellaposodott ételeket, mint pl. a fondű, bolognai, hamburger, pizza, stb. De Heston zsenialitását már nem csak az ételkritikusok ismerik el, hanem a tudomány képviselői is, amit jól utatnak tiszteletbeli diplomái és elismerései is, még az Angol Királynőnek is alkotott. Mert Heston alkot, és nem főz,az ő nevéhez köthető a folyékony nitrogén felhasználása a konyhában, de nem csak a kémiai alapokra épít,  hanem a pszichológia fegyvertárát is beveti. Ezt jól mutatja, hogy Mr. Alkímia előadásokat is tart ezekről a világ számos pontján.

Heston Blumenthalt olyan séfekkel említhetjük egy lapon, mint pl. Ferran Adria, vagy Thomas Keller, de ő nem tanulta a szakmát, született zseni, aki Gasztrobirodalmát a saját álmaira építette fel. Heston  aki TV - sztár is, viszont eltérően Jamie Olivertől és Gordon Ramseytől ő soha nem tanulta a mesterséget, 16 évesen egy francia nyaralás alatt dönötte el, hogy szakács lesz, amikor egy három csillagos Provance-i étterembe belekóstolhatott az istenek eledelébe, pontosan az L'Oustau de Baumaniére - ben. Ezután felvásárolta a mesterek szakácskönyveit, és megalapozta a Heston birodalmat. Mára ismert és elismert séf, aki a modern konyha mellett a történelmi korok ételeinek felfedezésének és elkészítésének is hódol, lsd. Heston zseniális lakomái sorozatban. 

Heston Blumenthal ételeit valahonnan a harmadik kvadráns területéről származnak, az ott található Heston - planétáról, amelynek alapanyagai a csillagporrból származnak, az ősrobbanás idejéről, és a Star Wars - ban is elférnének, de A Galaxis útikalaúz stopposoknak 7. fejezetében, a gasztroutazások is megtalálhatók. A Galaxis őrzői háborút vívnak a rejtelmes eljárások megőrzésért, és szuper gonoszok váltják egymást Heston receptjeiért, akik világuralomra törnek. Jó Heston Blumenthal egy zseni, aki finom ételeket főz, a saját elképzelései szerint, hódol a Sous vidnek, a multiszenzoros főzésnek, de ételeiben megjelennek a hagyományos angol konyha ízei és alapjai. Mestere az ízek, a hangok és a látvány fergeteges mixelésének. Összesítve Heston egy gasztroisten :)

Fontos Heston Blumenthal csodakonyhájában dolgozhatott Pavlicsek Csaba. 

További infók: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr357180117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása