Volna itt egy klasszikus francia fogás, amely főleg Lyonban hagyomány, ott a kisvendéglőkben, vagy bouchonokban fogyasztják, ez pedig a Quenelle, amely egy vagdalt, vagy húsgombóc, amelyhez használnak húst pl. borjút (Paul Bocuse), vagy halat, főleg csukát, de engem a csukagombóc vagy csukagaluska fogott meg, amikor egy francia séf, bizonyos Raymond Blanc főzött, a TV Paprikán, pontosabb nevén Quenelle de Brochet, amit bizonyos nantuai szósszal készítenek. Ennek elkészítése igen időigényes, hiszen minden a pürésítésen múlik, amelyet jéghidegen végzik. De van nekünk magyar szakácskönyvünk is, amelyben megtalálható bizonyos Csukagombócz, amely nem hasonlít az előbbi francia fogáshoz, de úgy érzem kivitelezésében és ízvilágában is közelebb áll a mi ízlésünkhöz. Ahogy Czifray István írja "Januariusban a marhahúson kívűl... a halfajok közül jók a pontyok, tsukák, tőke halak, laperdon, czompok, ángolnák, platájzhál, vidra, hering, galócza, orsóhal, füstös hering, ostrea - csigák, közönséges csigák." Rézi néni szakácskönyvében leírja "A galóca és csuka igen kedvelt asztali halnemek és sokféleképpen főzhetők, minthogy szálkáik könnyen elválaszthatók."
Alapvetően egy csukafasírtról beszélünk, de nézzük az eredeti receptet:
"Végy egy nagy csukából egy pár darabot, húzd le róla a'bőrt 's vedd ki a'csontját; aztán végy 2 kívül lereszelt és téjben megáztatott 's kinyomott zsemlyét, 3 tojás habarékját és zöld petrezselmet, 's vagdald ezt össze mind a'hallal együtt; erre törj meg 4 lat írósvajat jó erősen add hozzá a'vagdaltat, keverd össze jól, 's keverj közébe egy egész tojást és 3 tojásszéket; adj hozzá egykis szerecsendió-virágot 's 2 kanál édes tejszínt, sózd meg, csinálj belőle nem igen kemény tésztát, 's ebből kis gombóczkát, hengergesd ezt finom zsemlyemorzsában s rántsd ki vajból."
Ha elkészítjük akkor tálaljuk tormás krumplihabbal, amihez a burgonyát megtisztítjuk, a héját eltávolítjuk, majd puhára főzzük. Ezután összetörjük, vajjal habosra keverjük, adunk hozzá egy kis kanál tejfelt, és reszelünk bele annyi tormát, amennyi jól esik. Jó étvágyat :)
Forrás: Régi Magyar Halételek, Máriabesenyő - Gödöllő, Attraktor, 2008
Rézi Néni: Szegedi szakácskönyv, 1919
Czifray István: Legújabb magyar szakácskönyv, 1816