Végre itthon, na de nem azért mert rossz volt, hanem mindig otthon a legjobb. A cityben megint mi van te jó isten, a világító járműkígyók sorakoznak a város rettenetes utain, amelyekben emberek készülnek az év utolsó napjára, a szilveszterre. Mikor mindenki bulizik, vagy otthon, vagy nem otthon, de a szilveszter mindig különös, hiszen vég egy évnek, amely sosem ismétlődik már meg, magunk mögött hagyjuk 2014 - et, ahogy tettük azt 13 - al, 12 - vel, vagy 2011 - el is. Sosem feledjük, még is tudjuk valami véget ér, és valami új kezdődik, és ezt ünnepeljük pezsgővel, pálinkával, vagy ki tudja, csak üssön. Én idén pálinkával teszem ezt jó féle Zsindelyes Birspálinkával, meg talán egy vörössel. Én a barátaimmal és a jobbikfelemmel teszem ezt, miközben vaddisznópörköltet főzöm, és bulizunk, de aki nem kíván ilyen nagy főzésbe bonyolódni, az alábbiakban néhány ötlettel kívánok Boldog Új Évet kívánni. A parti falatok mindig aprók, falatnyi darabok, amelyek egy harapásra a bendőbe landolnak, két feles, vagy egy sör, esetleg bor korcsolyaként. Vegyük elő a maradékot, vagy pakoljuk ki a mélyhűtőt, esetleg használjunk friss alapanyagokat akkor is ezek a falatkák mindig jól jönnek a parti hevében. Akik esetleg otthon várják az új évet, lepjék meg párjukat, magukat, ezekkel a falatkákkal.
Egyszerű, de nagyszerű fogás a Füstölt Lazacos szendvicskék:
1 csomag szendvicskenyér
1 csomag (0,5 kg) túró
40 g füstölt lazac
1 doboz vajkrém
kapor
piros fűszerpaprika
füstölt pirospaprika
őrölt kömény
bors
só
A túróból kőrözöttet készítünk, a sóval, a fűszerekkel, és a vajkrémmel összekeverjük, hozzáadjuk a kaprot, majd a kenyereket megkenjük és rátesszük a füstölt lazacokból. A kenyerekből négyet helyezünk egymásra, majd négy felé vágjuk, és fokpiszkálóval, vagy szendvicstűvel átszúrjuk.
Tonhalas pizzafalatkák HPE módra:
A tészta Jamie Oliver módra:
1 kg kenyér -, vagy 00 - ás liszt,
1 teáskanál só,
2 tasak 7 grammos szárított élesztő,
1 kiskanál cukor,
2 - 4 evőkanál olívaolaj
650 ml langyos víz,
bazsalikom, rozmaring, oregánó
Az összetevőket kenyérsütőben összekeverem, majd formára nyújtom.
Pizzaszósz:
2 - 3 cikk fokhagyma,
250 g paradicsompüré,
250 g kockázott paradicsom,
só,
bors,
bazsalikom, rozmaring, oregánó
A paradicsomszóhoz, fokhagymát török, kb. 2 - 3 cikket, majd olíva olajban megpirítom, beleteszem a paradicsompürét, 250 g elég, mert hozzáöntök még 250 g kockázott paradicsomot is, ezután fűszerezem, a rozmaringot, a bazsalikomot, és az oregánót, sót, és egy kevés borsot.
A pizza tetejére ízlés szerint rakok tonhalkonzervet, mozzarellát, ha lehet bivalyt, lila hagymát, és pepperonit paprikát, megszórom reszelt sajttal, amely parmezán, mozzarella, és trappista keveréke. Lehet egy kevés Gorgonzolát is rászórni, mielőtt a reszelt sajt rákerül. Aki szereti olíva bogyót is tehet rá, feketét inkább. Ezután kis négyzetekre vágjuk, majd fogpiszkálóval, vagy szendvicstűvel tálaljuk.
Gravlaxos tekercs
1 csomag pizza tészta
20 dkg gravlax
1 doboz krémsajt
őrölt bors
parmezán
A pizzatésztát kinyújtjuk, majd megkenjük a krémsajttal, a gravlaxból szeleteket vágunk, majd ráfektetjük, megborsozzuk és megszórjuk parmezánnal. Feltekerjük, sütőben aranybarnára sütjük, majd ferdén, nagyobb szeletekre vágjuk.
Halat enni szilveszterkor egyes vidékeken, főleg folyóparton szerencsét hoz, más tájakon balszerencsét, hiszen elúszik vele a szerencse, de ha ti nem hisztek a babonákban azért, ha igen azért egyetek és mulassatok.
Ennyit már, de ne felejtsétek el megfőzni a lencsefőzeléket az újévre, hogy gazdagok legyetek, ha csak élményekben, szeretetben, boldogságban :) Jó étvágyat.