Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Babgulyás az elképzeléseim szerint

2015. január 20. - Tamás Gergely

Tél volt hó nem esett, de jól esett a leves, gondoltam hát egyet és nekiláttam főzni egy finom babgulyást, amely régi szerelem, hiszen a gulyások közül övé a szívem, bár gyerekkori emlékeimben, csupán nagyapámmal való közös főzésekkor és a családi ebédkor került asztalra, hiszen a legtöbb iskolai vagy iskolán túli főzéses, táboros, kirándulásos emlékekben csak a krumpligulyás, és a paprikás krumplik kerülnek elő. De kérdem miért, hiszen oly egyszerű és oly finom, ha babbal feldobjuk, no de mindegy. A krumpligulyást nem szeretem, de megeszem, jóanyám hamis gulyását sem kedvelem, maradok hű híved, oh babgulyás. A babgulyás alapvetően elronthatatlan, és lőn mégis elrontható, ha valaki nem igézi meg a végén egy kis mustárral, amelyet majoránnával keverünk, de fontos a hús és a zöldség, valamint a bab aránya, de még milyen fontos, hiszen húsból sok kell, zöldségből aránylag kevesebb, még babból, ha megfőtt kb. egyenlő arányban kell lenni, de a legfontosabb, hogy a hús minél többfajta legyen, de inkább sertés, mint marha, vagy csirke, de lehet vad is, de akkor keverjük sertéssel. De nézzük, a sertésből miféle, szóval csülök, csonttal együtt, hozzá comb, valamint lapocka, de semmiképp sem tarja. A bab fajtájához nem értek, de a kerekded, közepes méretű, és tarka legyen, de jó a májbab is, de a legjobb az Erzsi bab. A nagyobb típusú babokat, mint pl. a lóbab nem szerettem. A jó minőségű babot a miskolci Búza téri piacon szoktam beszerezni, mert a boltit nem tartom olyan jó minőségűnek, de néha akad ott is megfelelő. Szóval ennyi, akkor nézzük a receptet, amelyet lehet variálni, de én így szeretem:

A recept 4 - 6 személyre:

40 dkg csülökhús és csont

50 dkg sertés comb és lapocka

40 dkg száraz tarka bab

3 - 4 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

15 dkg zeller

20 dkg karalábé

3 - 4 gerezd fokhagyma

2 - 3 fej hagyma

1 - 2 db paradicsom, vagy paradicsompüré (5 - 10 dkg)

1 - 2 db paprika, vagy darált paprika (5 - 10 dkg, ez általában sózott, ilyenkor kevesebb sót használjunk)

1 ek mustár

1 csokor petrezselyem

1 csokor zeller zöld

babérlevél

fehér bors

fekete bors

őrölt kömény

rozmaring

majoránna

füstölt pirospaprika

édesnemes, vagy csemege pirospaprika

sertés zsír

víz

Csipetke, ha teszünk bele:

1 tojás

annyi liszt, amennyit felvesz a tojás

1 csípet só

A hagymát apróra vágom, majd kb. 2 vagy 3 ek zsíron üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a húst és jól átpirítom, majd hozzáadok kb 2 vagy 3 kk pirospaprikát és 1 kk füstölt pirospaprikát majd mikor felolvad, összekeverem, hiszen a pirospaprika csak zsírban oldódik, ezután fűszerezem, hozzáadom a fokhagymát, és a csülköt, felöntöm egy kevés vízzel, majd 15 - 20 perc múltán a combot és a lapockát, majd félpuhára párolom. A zöldségeket felszeletelem, majd a húshoz adom, ekkor beleteszem a petrezselymet és a zellert.

dscf2899.JPG

 

A babot puhára főzőm, majd mikor a zöldségek és a hús is megpuhult, hozzáadom a babot, és tovább főzőm. A mustárt kikeverem a majoránnával, és a leveshez adom, és még kb. 5 percig forralom vele. Mikor kész, hagyom még kb. 5 - 10 percig pihenni. Amikor gázon készítem, kicsit másképp készítem, mint mikor szabad tűznél, bográcsban. Lehet bővíteni savanyú káposztával, gyorsabb változat lehet, ha előfőzött konzerv babot is használhatunk. Csipetkével bővíthető, én nem mindig teszek bele. A csipetkét összegyúrjuk, majd belecsipegetjük a levesbe, kb. 15 - 20 perc kell neki, ha nem friss még több időt kíván, ezért figyeljünk oda rá.

dscf2904.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr947092429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása