Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Észak - Magyarország Legjobbjai: Gönci Barack Vigasság

2017. július 20. - Tamás Gergely

Gönci Barack Vigasság - Boldogkőváralja

A Gönci Járásban, Abaúj megye mediterrán vidékén a Boldogkő várának lábánál, egy apró kis településen valami alakul, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Egy igazi közösségi program, amely összehozza a hely szellemét, történelmét és kulturális hagyományait, az ott élők vendégszeretetével és jó ízlésével.

 gbv_15.jpg

A Gönci Barack Vigasság egy igazi nyári gasztropiknik, ahol élvezhetjük a régió kulináris értékeit, a helyi ízeket és persze minden mennyiségben a gönci barackot. Találkozhatunk itt a helyiek büszkeségének minden formájával, pálinkaként és szörpként pohárba öntve, lekvárként palacsintába és gombócba töltve. A régió gasztronómiai értékei már régóta ismertek, a helyi alapanyagok és ételek hírnevét az ide érkező termelők, vendéglátók és persze az itt élő lányok, anyák és nagymamák emelik. A két napos esemény színvonalát a neves fellépők és művészek mellett a hely varázsa is növeli.

 gbv_14.jpg

Boldogkő várát és az alatta elterülő varázslatos tájat nem kell bemutatni, kevés olyan hely van az országban, ahol a zöld és az arany árnyalatai ennyire sokszínű mesevilágot teremtsenek, amelybe a helyiek kincsét, a mézédes gönci barackot termő fás ligetek úgy terülnek el, mintha azt így akarta volna a mindenható. Az itt termő hírhedt gyümölcs csak nevében gönci, azonban szinte az egész környéken terem. A helyiek kincse mára megkapta a földrajzi eredetvédelmet, amely már hivatalosan is meghatározza hol is teremhet az igazi gönci barack. A hivatalos eredetvédelem meghatározza, hogy kizárólag a Gönc, Boldogkőváralja, és a Zemplén – hegység lábánál elterülő ültetvényekről származhat.

 gbv_5.jpg

A Gönci Barack hírnevét a belőle főzött pálinka hozta meg, amely mára hungarikum lett, és erre a környéken mindenki büszke. A vigasság helyszíne a Bestillo Pálinkaház, ahol betekinthetünk a pálinkafőzés rejtelmeibe, élvezhetjük annak gyümölcsét és persze egy jót is bulizhatunk a rendezvény során. A Bestillonál ötvözik a helyi hagyományokat és a modern technikát, amely során olyan párlatok születnek, amelyek megállják a helyüket bárhol a világon. A pálinkafőzés során nagyon fontos a szakértelem, a gyökerek és persze a teljes elköteleződés, ami az itt készült pálinkákon kiválóan érződik.

 19248089_1397343227020690_6163920312696756179_n.jpg

A vigasság fontos elemei a gasztronómia és a hagyományok biztos alapot teremtenek annak a fejlődésnek, amely az évek során végbement a régióban. A terület kiválóságai közül olyan nevekkel találkozhatunk itt, amelyek komolyan befolyásolják a régió, valamint az ország gasztro látásmódját.

 19620991_1402487416506271_7873682652895116791_o.jpg

Az Anyukám Mondta éttermet már nem kell bemutatnunk, hiszen kevés olyan ember van, aki ne ismerné őket, de jó látni, ahogy egy szakmailag elismert étterem még mindig olyan szenvedéllyel és odaadással dolgozzon, mint ahogy ők teszik. Az Encsiek az olasz konyha hazai helytartói, akik az ételeikbe belecsempészik a régió ízeit és értékeit, de mi ezért szeretjük őket. A helyben, kemencében sült Focaccia, a mozzarela, az igazi olasz sonka szeletek, egy kis aszalt paradicsommal megspékelve, nem is kell más, hogy jól induljon a buli. De ekkor érkezik mellé, a kemencében sült sertés, focacciába töltve, amely tovább repít minket a boldogság szárnyaival.

 gbv_12.jpg

Majd kis pihenő után a helyi váraljai nagymamák őszinte ízei hagynak bennünk nyomott. A barackos gombóc, majd a palacsinta visszarepít minket a gyermekkorunk kulináris ízemlékeinek palotájába, ahol megelevenednek azok a nyáresték, amiket a nagyinál töltöttünk. A krumplilángos pedig csak hab a tortán, amelynek egyszerű és mégis zseniális ízvilága nem kevesebb nyomott hagyott bennünk.

 6174651696_d06a1841.JPG

Ekkor már eltelve, de nem csüggedve kerestük fel a számunkra eddig még ismeretlenebb Aranygombos fogadót, ahol a helyiek egyik büszkeségét a telkibányai tekercset kóstolhattuk meg, amely szerintük a legjobb street foodosnál is megállná a helyét. A lepénytésztába csavart káposztasaláta, a grillezett csirkemell, és a kapros öntet szerintünk a nap másik fénypontja volt, az Anyukám mondta után.

 6174651696_d06a1672.JPG

A Weloveburger csapata Miskolcról hozta el a legjobb kézműves Burgereket. Bár új a csapat, de tudjuk, hogy a tulajdonos személye biztosíték arra, hogy ez megint valami frankó lesz. A Charolais marhából készült burgerek fantasztikusak, és itt debütált a marhapofaburger is. Reméljük, még többször kóstolhatjuk őket.

19620890_1402034543218225_5531582936436736342_o.jpg

Sárga Borház remek kis grillpartit csapott a rendezvényre. A csapat idén kitelepülésként csak a Gönci Barack Vigasságra érkeztek, sajnos elteltség miatt nem kóstoltuk a menüjüket, de ígérjük ezt hamarosan pótoljuk.

19601409_1401101999978146_1617169194942543277_n.jpg

A vígasság színvonalát olyan termelők emelték, mint pl. a kiváló sajtjairól, és egyéb tejtermékeiről ismert Bodnár Sándor, avagy a Mádi Sajt. Most sem felejtették otthon a legjobbjaikat, és mi persze ismét bevásároltunk. A gouda jellegű érlelt sajtok mellett a gomolya, valamint igazi kuriózumként a Mádi Faszenes sajt is a termék palettán volt.

19575211_1402034536551559_5142719439684749529_o.jpg

Az eseményen vásárolhatunk kézműves Göncruszkai mézeket, házi süteményeket, hústermékeket, szörpöket. Az italról pedig a Helynekem és az Árpád – hegy Pince gondoskodott.

image00039.JPG

A Gönci Barack Vigasság egy remek családi program, mindazoknak, akik kedvelik a minőségi vendéglátást, a helyi ízeket és a remek hangulatot. Csak és kizárólag ajánlani tudjuk a részvételt.

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr9512606739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.