Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Beszéljünk zöldségeket: A cékla

2016. február 06. - Tamás Gergely

A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva) az egyik legegészségesebb zöldségfélénk, amely igen gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, ezzel is hozzájárulhat a téli vitaminszükséglet fedezéséhez. A céklarépának, vagy vörös répának is nevezet zöldségünket hívhatjuk a…

Tovább

Konyhaszótár: Bouquet garni (francia konyha)

A Bouquet garni a francia konyha elmaradhatatlan ízesítője, egy csokor, amely nem virágokból, hanem gyógy-- és/vagy fűszernövényekből áll. Főleg levesekhez, ragukhoz, pörköltekhez használják. Franciaországban annyira népszerű, hogy a piacokon, boltokba előre elkészítve is kapható. Gyakran filterbe…

Tovább

Konyhanyelv: Pácolás

A pácolás, mint konyhai művelet a húsok, halak, rákok, ritkábban a zöldségek kezelését jelenti, az elkészítés előtt, ennek célja lehet: - egyes húsféléknél a húsrostok kötőszövetének fellazítása, ezáltal a hús puhítása (pl. vadhús, marhahús), - halak, húsok, rákok, zöldségek ízesítése, -…

Tovább

Tanuljunk mártásul: Fehérmártás

Auguste Escoffier óta a Francia konyha öt alapmártást különít el, többek közt a Bechamel, a Hollandi, a paradicsom, az Espagnole, és a fehérmártás, amit a francia  vəlute sauce - nak nevez. A kifejezés eredetileg a bársony szóból ered utalva krémességére. Ez a mártás sok más mártásnak szolgálhat…

Tovább