Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Beszéljünk zöldségeket: Édesburgonya

2016. február 23. - Tamás Gergely

Az édesburgonya (Ipomoea batatas) vagy batáta, annak ellenére, hogy gumós nővény, egyáltalán nem tartozik a burgonyafélék családjába. Kétszikű növény, amely a szulákfélék családjába tartozik, és a hajnalka nemzetségbe tartozik, amelyet főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Az édesburgonya a fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is.

A trópusi klímát kedveli, Közép-amerikai ered, ma már egész világon elterjedt. Spanyol nyelvterületen batáta, Mexikó környékén camote, Polinéziában, Óceániában kumara. Amellett, hogy a meleg éghajlaton elterjedt már régóta termesztik hazánkban is, Ásotthalom környékén, ahol a térség talaj szerkezete, és a különleges mikroklíma lehetővé teszi, hogy ezt a trópusi növényt kitűnő minőségben termesszék.

Az édesburgonya egyik legjobb tulajdonsága, hogy nincs benne koleszterin, magas a szénhidrát, fehérje tartalma, vitaminok közül magas az A, B, C vitamin tartalma, és alacsony a glikémiás indexe, tehát cukorbetegeknek is ajánlott. 

Tápértékadatok:

Mennyiség / 100 g

Kalória (kcal): 85

Lipidek: 0,1 g

Koleszterin: 0 mg

Nátrium: 55 mg

Kálium: 337 mg

Szénhidrát: 20 g

Rost: 3 g

Cukor: 4,2 g

Fehérje: 1,6 g

Beltartalmi értékek:

A-vitamin: 14 187 IU

Kalcium: 30 mg

Vas: 0,6 mg

B6-vitamin: 0,2 mg

C - vitamin: 90 mg

E - vitamin: 15 mg

K1 - vitamin: 120 mg

béta - karotin: 10500 mg

Magnézium: 25 mg

Az édesburgonya erőteljes antioxidáns aktivitást mutat, és a legtáplálóbb zöldségféle a világon. Magas a szelén, kálium, foszfor tartalma is.

Felhasználási javaslat:

Az országban főleg sárgás, narancssárgás édesburgonyával találkozhatunk, amelynek íze édeskés, a sütőtökhöz hasonlít.

- chips

- sütés (héjában, anélkül),

- levesek (krémleves, zöldségleves, húsleves, raguleves),

- köret,

- grillezés,

- édesség.

Tipp: Ha salátába tesszük, vagy pürénék készítjük süssük meg héjában, majd ezután hasznosítsuk tovább.

Recept: Indiai édesburgonyasaláta csicseriborsóval

Hozzávalók (4 személyre):

- 2 édesburgonya v. batáta

- 1 szál póréhagyma

- 1 doboz konzerv csicseriborsó

- 15 dkg Feta, vagy Orda sajt

- 2 kiskanál köménymag

- 1 ek olívaolaj, v. szezámolaj

- 1 kk mustár

- fél citrom leve

- őrölt fekete bors, só,

Elkészítés:

1. Az édesburgonyát héjában megsütjük (kb. 30- 40 perc, de lehet több is), megtisztítjuk, és felkockázzuk.

2. A csicseriborsó konzervet leöntjük, majd egy kevés olajon megpirítjuk.

3. A szezámmagot olaj nélkül óvatosan megpirítjuk. 

4. A póréhagymát fölvágjuk, majd hozzáadjuk a csicseriborsót, édesburgonyakockákat, rátördeljük a sajtot.

5. Az olajat habverővel összekeverjük egy kiskanál vízzel, a citrom levével, a mustárral, a pirított szezámmaggal, sózzuk borsozzuk, majd a salátához adjuk és jól összekeverjük.

Jó egészséget. Jó étvágyat. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr308414250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.