Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Beszéljünk zöldségeket: A cékla

2016. február 06. - Tamás Gergely

A cékla (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. conditiva) az egyik legegészségesebb zöldségfélénk, amely igen gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, ezzel is hozzájárulhat a téli vitaminszükséglet fedezéséhez. A céklarépának, vagy vörös répának is nevezet zöldségünket hívhatjuk a magyar Aloe Verának is, hiszen ez a szuper-zöldség, renget olyan reaktív anyagot tartalmaz, amely hozzájárul sejtjeink életerejének fokozásához. A cékla a Földközi - tenger területén őshonos, Magyarországra a 17. században került, több fajtája is létezik, amelyek főleg a színátmenetben térnek el, a nálunk is ismert lilán kívül, más országokban ismert a sárga, vörös illetve a sávos színezetű is. Formákban is eltérőek lehetnek, létezik a jól ismert gömbölyű, de van hosszúkás, hengeres, óriás is.

A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. Az antioxidáns hatását a TAC számmal (Total antioxidant capacity) jelölik. Gátolja a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait szabályozza. A cékla nagyon gazda B - vitaminokban, de C - vitamint is tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, tartalmaz nagy mennyiségű vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot és cinket.

Fontos, a cékla levele is nagyon egészséges, használjuk salátákba, levesekbe.

Beltartalmi értékei:

- A vitamin (33 IU)

- B6 vitamin (0,1 mg)

 

- Kalcium (16 mg)

- Magnézium (23 mg)

- Vas (0,8 mg)

Tápértékadatok (Mennyiség / 100 g):

- Kalória (kcal): 43

- Lipidek: 0,2 g

- Koleszterin: 0 mg

- Nátrium: 78 mg

- Kálium: 325 mg

- Szénhidrát: 10 g

- Rost: 2,8 g

- Cukor: 7 g

- Fehérje: 1,6 g

Felhasználási javaslat:

- saláták,

- savanyúságok,

- levesek,

- köretek,

- desszert.

Tipp: Fogyasszuk nyersen, reszelve, vékony szeletekre vágva, mézzel, citromlével. Ha megfőzzük használjunk gumikesztyűt a tisztításkor és szeleteléskor.

Recept: Téli reszelt céklasaláta

Hozzávalók:

- 4 - 5 fej cékla

- 1 - 2 evőkanál magyar méz

- 1 citrom leve

- 1 kk borecet

Elkészítés:

1. A céklát héjában puhára főzzük, majd megtisztítjuk, és hagyjuk kihülni.

2. A kihűlt céklát lereszeljük, majd hozzáadjuk a mézet, a citrom levét, és a borecetet.

3. Jól összekeverjük, majd hagyjuk egy - két órát állni.

*Hűtőben több hétig is eláll.

Fogyasszuk magában, de köretként húsok, halak mellé is kiváló. Jó étvágyat, jó egészséget.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr468362346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.