Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Konyhaszótár: Bouquet garni (francia konyha)

2016. február 04. - Tamás Gergely

A Bouquet garni a francia konyha elmaradhatatlan ízesítője, egy csokor, amely nem virágokból, hanem gyógy-- és/vagy fűszernövényekből áll. Főleg levesekhez, ragukhoz, pörköltekhez használják. Franciaországban annyira népszerű, hogy a piacokon, boltokba előre elkészítve is kapható. Gyakran filterbe is kapható, de mi otthon rakhatjuk hálóba, vagy teaszűrőbe. Alkalmazásának fő célja, hogy a fűszer-, vagy gyógynövények aromáját átadják az ételnek,anélkül, hogy maga a növény megjelenne az ételben. Fő alkotórészei lehetnek a kakukkfű és a babérlevél, amelyet receptenként eltérően kiegészíthet:

- majoránna,

- bazsalikom,

- turbolya,

- rozmaring,

- vérfű,

- borsikafű,

- tárkony.

Zöldségeket is tartalmazhat a csokor, pl. sárga-, vagy fehérrépát, hagymát, pórét, zellert. 

Alaprecept:

- egy babérlevél,

- egy száll kakukkfű,

- néhány száll petrezselyem és zellerlevél,

- póréhagyma zöldje

Elkészítés:

1. A fűszereket megmossuk, majd csomóba rendezzük.

2. A póréhagyma zöldjébe tesszük a fűszercsomót, majd egy zsineggel jól átkötjük.

3. A felhasználástól függően, az ételbe lógatjuk, majd amikor elkészült, a csomagot kivesszük, és eldobjuk.

Felhasználási javaslat:

- Francia hagymaleves

- Burgundi marharagu (Boeuf bourguignon)

- Provence - i húsleves (pot au feu)

- Ossobuco

- Francia halleves (bouillabaisse)

- Windsor leves

- Cassoulet

- stb

Kellemes főzést :)

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr558358988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.