Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Tanuljunk mártásul: Fehérmártás

2016. február 02. - Tamás Gergely

Auguste Escoffier óta a Francia konyha öt alapmártást különít el, többek közt a Bechamel, a Hollandi, a paradicsom, az Espagnole, és a fehérmártás, amit a francia  vəlute sauce - nak nevez. A kifejezés eredetileg a bársony szóból ered utalva krémességére. Ez a mártás sok más mártásnak szolgálhat alapjául. Könnyű és nagyon visszafogott íze miatt alkalmas halak, és csirke, esetleg borjú mellé kísérőnek, kiemeli azok ízvilágát, és kellemes krémességet ad az ételeknek. Fő alkotórészei a vaj és a liszt.

Előkészítési idő: 5 perc

Elkészítési idő: 10 perc

Recept ( fél literhez):

3 dkg vaj

3 dkg liszt

5 dl tej

1 csipet őrölt szerecsendió

ízlés szerint só, őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. A vajat kis lángon felolvasztjuk, majd beleszórjuk a lisztet és állandó kevergetés mellett felforrósítjuk, de nem hagyjuk, hogy megpiruljon. 

2. A tűzről levesszük az edényt, majd lassan hozzáöntjük a tejet miközben erősen kevergetjük. 

3. Kb. 3 - 4 percig közepes lángon főzzük, állandóan kevergetve, amíg olyan sűrű nem lesz, hogy nem folyik le a kanál hátáról. 

4. Ha csomók képződnek benne átszűrjük, majd egy edénybe újra felmelegítjük. 

5. A főzés végén, mikor elkészültünk ízesítjük sóval, borssal, és egy csípet szerecsendióval.

Tipp: Tálalhatjuk önmagában, de felhasználhatjuk más mártások alapjaként is. Brokkolira vagy karfiolra tálalva még gusztusosabbá tehetjük a főételeket.  

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr728353402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása