Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Lila hagymás - Tarjás - Zöldséges pizza ala HPE

2015. március 07. - Tamás Gergely

A pizza mindig jó, gyorsan elkészíthető, bármivel megpakolható és általában mindenki kedveli, ahogy mi is. A pizza tésztát kenyérsütőben is el lehet készíteni, de hamar megvan kézzel gyúrva is. A pizza egy klasszikus olasz étel, de a mai modernebb változata a 18., vagy a 19. század elején alakult ki. A pizza szó eredete bizonytalan, először egy latin szövegbe került elő 997 - ből Gaeta városából, amely Dél - Olaszországban található, és azt írja le, hogy a bérlő karácsonyra és húsvétra készítsen tizenkét pizzát a püspöknek. Az ókori görögben a pikte erjesztett tésztát jelent, ebből alakult ki a pikta, majd a pita, és a pizza valószínűleg. Az ókori görög pissa tetőteret, a petea korpás kenyeret jelent, ebből is kifejlődhetett. Az olasz pizzicare szó jelentése "tépni", amely arra utal, hogy a pizzát gyorsan lehet fogyasztani, ez a szó a korábbi pizzo (pont) szóból ered. 

A pizza fejlődése már az ókori Görögországban elkezdődik, amikor a kenyeret befedik gyógynövényekkel, sajttal, és olajokkal, majd a rómaiak bizonyos placente caket készítenek, amelyet mézzel és babérlevéllel ízesítenek, a tetejét sajttal fedik be. A pizzák elődei voltak kerek kenyerek, amelyeket sóval, zsírral, fokhagymával, sajttal, bazsalikommal ízesítettek, ebből alakultak ki a mai pizzák ősei a 18. és a 19. században. És innen már legenda a pizza mai alakjának első szóvivőjének a kialakulása, a Pizza Margherita legendája szerint 1889 - ben, Olaszország egyesítésekor bizonyos Raffaele Esposito készítette, a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatására, a pizzán megjelentek az olasz zászló színei, a piros, a paradicsom, a fehér a sajt, a zöld a bazsalikom voltak, és a királynő tiszteletére lett Margherita, de ezt a legújabb kutatások kizártnak tartják. A pizza receptje 1866 - ig vezethető vissza, bizonyos Francesco DeBouchard Nápolyi szokások és hagyományok című könyvében leírja a legnépszerűbb pizza receptjét, amely paradicsomos alapra sajtot, bazsalikomot és szeletelt mozarellát tettek. De ez sem biztos, de ami biztos, hogy a pizza mára világ egyik legnépszerűbb ételévé nőtte ki magát. Amerikába olasz bevándorlók vitték be, majd 1905 - ben Lombardi néven megnyílt az ország első pizériája, amely ma is áll New Yorkban a Spring Street sarkán. Amerikában a hamburger után a legnépszerűbbétellé vált, kialakultak az olyan nagy láncok, mint pl. a Domino, a Pizza Hut, Papa John, stb. 2009 - ben három hagyományos nápolyi pizza (margherita, marinara, margherita extra) megkata az EU-tól a STG (Specialità Tradizionali Garantite - Traditional Guaranteed Specialty) címkét. Ennyit a történelemről, de nézzük a receptem.

Hozzávalók a pizza tésztához:

  • 1 kg 00 - ás liszt (Le 5 Stagioni)
  • 500 g víz
  • 30 g só
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 ek szőlőmag olaj
  • 2 g szárított élesztő
  • bazsalikom
  • oregánó
  • rozmaring
  • majoránna 

Kenyérsütőbe a nedves majd a száraz hozzávalókat beletesszük, majd dagasztó programon összedolgozzuk.

Elkészítés:

1. A tálba szitáljuk a lisztet.

2. A közepébe egy mélyedést készítünk és beletesszük a többi hozzávalót, majd simára gyúrjuk.

3. 20 - 30 percig kelesztjük, majd a tésztát szét adagoljuk, annyi felé, ahány tepsit szeretnénk, ez kb. 5 - 6 nagyobb tepsire elég. 

4. A kenyérsütőből vagy a kézzel készített tésztát kinyújtjuk, majd a kiolajozott tepsibe rakjuk és jöhet az alap és a feltét.

Hozzávalók paradicsomszósz:

  • 1 doboz sűrített paradicsom (házi még jobb)
  • 1 doboz hámozott paradicsom, v. 6 - 7 friss hámozott paradicsom
  • 1 ek ketchup
  • 4 - 5 cikk fokhagyma
  • fekete bors
  • fehér bors
  • bazsalikom
  • oregánó
  • rozmaring
  • majoránna
  • olíva

Elkészítés:

1. A fokhagymát apróra vágjuk, majd olíván megdinszteljük

2. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a ketchupot, a hámozott paradicsomot, ha friss akkor vágjuk nagyobb cikkekre, majd fűszerezzük.

3. Pár percig forraljuk.

A feltét:

  • füstölt tarja
  • lila hagyma
  • brokkoli
  • kukorica
  • gomba
  • zöldborsó
  • sárgarépa
  • és ami tetszik 

A feltéteket úgy variáljuk, ahogy nekünk tetszik.

Jó étvágyat. :)

sam_0897.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr837249055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.