Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Vadas szerintem

2015. február 28. - Tamás Gergely

A vadas a mindenem, készüljön az vadból, szárnyasból, vagy marhából, esetleg sertésből, egyszerűen imádom, már - már hittel vallom, hogy a jó vadas alapja, a készítésen, a alapanyagokon, és a szíven múlik, mert ahogy mondani szoktam, ahány ház, annyi szokás, a vadast is, a legtöbb helyen másképpen készítik, de szerintem a legfontosabb, hogy a vadas alapja, egy jól elkészített ragú legyen, mert ez adja meg a teltségét, ilyenkor még liszt sem kell a besűrítéshez. A vadas ne a maradék leveshús elkészítésére alkalmazzuk, ne is készítsük leveshúsból, nemes alapanyagokból készítsük, sok - sok odafigyeléssel, hiszem, hogy a jól elkészített vadas mindenki kedvence lesz. A recept 4 - 6 személyre vadból vagy marhából (én most vadmalacból készítettem):

A vad pácához:

  • 2 fej hagyma
  • 1 nagyobb fej fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • őrölt kömény
  • mustármag
  • borókabogyó
  • római kömény
  • rozmaring
  • majoránna
  • oregánó
  • bazsalikom
  • babér levél
  • füstölt pirospaprika
  • chilipehely
  • napraforgóolaj

A vadashoz:

  • 1 kg vadhús vagy marha fekete v. fehér pecsenye (vadmalac, de lehet vadnyúl, szarvas, őz, stb.)
  • 3 - 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 mk sötét trombitagomba por
  • fűszerek a pácból
  • hagyma a pácból
  • napraforgóolaj (a pác olaja tökéletes)
  • 3 - 4 cikk fokhagyma, a pácból
  • 1 ek. mustár
  • tejszín, tejföl, joghurt ízlés szerint
  • fűszerpaprika

Elkészítés:

1. A vadat, nagyobb darabokra vágjuk, majd bepácoljuk, egy - két nappal a leghamarabb, de minél több napot áll, annál jobb lesz.

2. A hagymát a pácból kivehetjük, vagy 2 fej hagymát felkockázunk, majd megdinszteljük kevés olajon, majd megszórjuk fűszerpaprikával.

3. A húst körbepirítjuk egy serpenyőben, majd a hagymához adjuk, ha kell fűszerezzük, vagy hozzáadjuk a páclét, és a gombaport, és ízlés szerint sózzuk.

4. A húst kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldségeket, és puhára pároljuk.

5. A húst külön tányéra kiszedjük, a babérlevelet eltávolítjuk, majd a zöldségeket, és az alaplevet turmixba öntjük, hozzáadjuk a tejszínt, a tejfölt és a joghurtot, illetve a mustárt és összeturmixoljuk. 

6. A húst vissza tesszük az edénybe, és ráöntjük a szószt, majd felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük. 

Tálaljuk kedvünk szerint zsemlegombóccal, krumplilángossal, vagy amivel szeretjük. :)

Jó étvágyat. :)

 

sam_0844.JPG

sam_0845.JPG

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr107204469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.03.01. 19:09:16

Jól hangzik , finom is lehet ,kár hogy nincs képed a kész ételről . Nálunk ritkábban készül zsemlegombóccal , inkább vastaglaskával mert azon jobban élvezhető a " fekete lév " mint ahogyan ezt régebben mondták .