Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Variációk zöld gnocchira

2015. február 13. - Tamás Gergely

A Gnocchi (nyokki) egy egyszerű olasz tészta, amely készülhet liszt, búzadara (római), esetleg kukoricaliszttel, krumpli, esetleg tojás és sajt, van ahol zsemlemorzsába forgatják. Egyszerű elkészítése miatt ma egyre népszerűbb. Az olasz receptek régiónként eltérnek, pl. római, toscán, amelyhez ricottát és spenótot adnak. A szó az olasz nocchio (csomó a fában), vagy a nocca (csülök) eredhet, az étel maga közel - keleti eredetű, a római légiók hozhatták be Európába. Az ősi gnocchi receptekhez a legközelebb a gnocchi ala Romana és a Sardinia's malloreddus állnak, ezek búzadarából készülnek és nem tartalmaznak tojást. A burgonya elterjedésével a burgonyás gnocchi is egyre népszerűbbé vált Olaszországban, főleg Abruzzo, Friuli - Venezia Giulia, Veneto, Ciociaria, és Lazio tartományokban. A gnocchit sok mindennel lehet színesiteni, pl. sütőtök, sárgarépa, sáfrány (Zanzarelli sárga), spet (Zanzarelli zöld), 

Én a receptemben spenótos gnocchit készítettem, amely az Észak - Olaszországban található Trentino - Alta Adige / Südtirol tartományban hagyományos recept.  De lássuk a receptet 4 - 6 személyre:

Gnocchi:

  • 80 dkg főtt burgonya (lisztes fajta)
  • 20 dkg spenót (fagyasztott, vagy friss)
  • 30 dkg liszt (amennyit felvesz)

Elkészítés:

1. A krumplit puhára főzzük, majd áttörjük.

2. Hozzáadjuk a spenótot, és a lisztet, valamint egy kevés sót.

3. Összegyúrjuk, majd a tésztából rudakat formálunk, és kb. 1,5 cm - es kockákat vágunk, majd villával megnyomjuk a tetejét. 

4. A tésztát kifőzzük, a felforrt vízbe dobjuk, majd újra forrás után 2 - 3 perccel kivesszük és a szósszal összekeverjük.

Tejszínes spenótos:

  • 250 ml tejszín
  • 20 dkg spenót
  • 15 dkg kemény sajt (Trappista, Parmezán, stb.)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 - 4 gerezd fokhagyma
  • fekete bors
  • fehér bors
  • szerecsendió (őrölt)
  • olívaolaj 

Elkészítés:

1. A hagymát felkockázzuk és megdinszteljük, majd hozzáadjuk a spenótot, a fokhagymát és néhány percig pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a tejszínt, a sajtot, fűszerezzük és néhány perc alatt besűrítjük, adhatunk hozzá tejfölt is.

3. Hozzá szedjük a gnocchit, és beleforgatjuk a szószba, majd kiolajozott tepsibe rakjuk.

4. 200/220 fokon 5 - 8 perc alatt készre sütjük.

Sok sajtos:

  • 100 ml tejszín
  • 300 ml tej
  • 10 dkg Trappista
  • 10 dkg Parmezán
  • 10 dkg Ementáli
  • 10 dkg Brie
  • 10 dkg egyéb sajt (ízlés szerint, én gomolyát használtam)
  • fehér bors
  • fekete bors
  • szerecsendió
  • liszt 
  • vaj

Elkészítés:

1. Sűrű besamelt készítünk, hozzáadjuk a sajtokat, amelyiket kell lereszeljük, és készre főzzük.

2. Tepsibe rakjuk a gnocchit rá szedjük a sajt szószt és összekeverjük.

3. 200/220 fokos sütőben aranybarnára sütjük, kb. 5 - 8 perc alatt.

Kapros - túrós:

  • 250 g túró
  • 3 dl tejföl
  • kapor

Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, majd a kifőtt gnocchira szedjük, és összekeverjük.

dscf3169.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr887172359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.