Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Karácsonyom családommal a boldogság ízében

2014. december 24. - Tamás Gergely

Karácsony szent este van, a fa már áll, az ajándékok becsomagolva, anyu pihen, apu tv - t néz, a jobbik felem és én tervezünk. Már kora délelőtt elindultunk sütit és kápit vittünk az öregnek, sütit és ruszwurmot a barátomnak, majd hazajöttünk és a jobbikfelem elkészítette a gubát, én még ellógtam ajándékért, meg szedtem pár pereszkét, hisz tavasz van, volt, és nem is volt karácsonyi hangulatom igazán, de mikor megéreztem a fenyőfa illatát máris éreztem eljött megint a békesség és a szeretet ünnepe. Régen mikor gyerek voltam még az Avason kariztunk, anyám mínusz 20 fokban és hóesésben is vitt minket sétálni, amíg apa felvértezte a fát, és bevarázsolta az ajándékokat a fa alá, volt mikor nagyiék is ott voltak, de nem emlékszem, rég volt, jobban rémlik mikor már kamaszkodtam és anyám főzött, már ember emlékezett óta rántott pulykamell és krumplisali volt a vacsi, meg a veszekedés, az szinte minden szenteste megesett. De estére már mindenki boldog és békés volt, majd elteltek az idők, felnőttünk, és már egyre többet főztem magamnak és családomnak egyéb különlegességeket, mert én áldozok a szent este oltárán és olyat eszem ami nem mindennapi. Tavaly bébi csirke, azelőtt vad, és így tovább, de az idei karácsony más volt, más mert idén a megszokott pulyka nem került asztalra, volt tőkehal és csirkemell, de milyen, hm. :) Nos a recept neve:

Tőkehal krokett Toszkán bundában batáta és krumpli chipsszel, édesburgonya pürével, gránátalmás cukkini salátával 

Hozzávalók (4 személyre):

0,75 kg tőkehalfilé

1 kg édesburgonya

0,5  kg sütnivaló burgonya (sárga héjú)

1 db cukkini

1 db gránátalma

vaj

tejfel

parmezán

trappista

zsemlemorzsa

fehér bors

fekete bors

chili pehely

majoránna

rozmaring

oregánó

tengeri só

1 db citrom

olívaolaj

A tőkehalfilét 2 - 3 cm - es szeletekre vágjuk, majd jól besózzuk, majd félre rakjuk pihenni kb. 15 - 20 percre. Eközben elkészítjük a cukkini salátát, amelyhez a cukkiniből spagetti szerű szálakat vágunk, citromhéj kaparóval, majd egy tálba helyezzük és a gránátalmából a magokat hozzáadjuk, citromlét facsarunk rá, olívaolajat öntünk rá, fekete borssal és sóval ízesítjük. A maradék cukkinit vajban megpároljuk sózzuk, borsozzuk, és bazsalikommal ízesítjük, ez nem szűkséges az ételhez. A chipshez a krumplit és az édesburgonya egy részét megtisztítjuk és óvatosan lemetéljük, nagyon vékony szeletekre. Az édesburgonya másik részét tepsibe tesszük héjastól, majd a sütőben 45 - 65 percig sütjük, ha megszúrjuk akkor érezzük mikor jó. A halat elővesszük, a lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát előkészítjük. A tojást fűszerezzük fehér borssal, majoránnával, rozmaringgal, chilivel, oregánóval, parmezánnal, a zsemlemorzsába trappistát és parmezánt reszelünk, majd bepanírozzuk azt. Az édesburgonya amikor puhára sült, kivesszük, mikor kicsit hűlt, meghámozzuk és egy tálban villával összetörjük, majd vajjal és egy kiskanál tejfellel habosra kavarjuk. A halat forró olajba kisütjük és tálalunk. A halhoz egy cikk citromot is tálalhatunk. Jó étvágyat. A krumplisali is fincsi hozzá.

dscf2792.JPG 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr257009319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.