Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Séfek a világból: Michel Bras

2015. március 03. - Tamás Gergely

Michel Bras olyan szakács akinek nem a neve vált ismerté, hanem az általa alkotott ételek és filozófia. Bras autodidakta szakács, aki soha nem akart kiszakadni a saját környezetéből, nem vágyott arra, hogy minél több világot megismerjen a kulinária útvesztőjében, hiszen a saját környezetében mindent megtalált, amire ételeinek megalkotásához szüksége volt. Bras a génjeiben hordozta a főzés mesterségét, séf édesanyja mellett a családi étterem konyhájában cseperedett fel, és szívta magába a régió és a családi ételek ízeit és aromáit. Munkássága során mindig hű maradt a helyi szinte a ház mellett termett alapanyagokhoz, a "La Cuisine du terroirmesterévé vált, így járulva hozzá, hogy a mai modern gasztronómia ilyen hangsúlyt fektet a helyben termet alapanyagokra, amelyek magukban hordozzák az adott terület utánozhatatlan és összetett zamatát. 

Michel Bras 33 évesen vette át szüleitől az éttermüket és a hotelt, és formálta a saját elképzeléseire, majd 1992 - ben felújította a családi éttermet és megnyitotta a Bras éttermet és hotelt, amely 1999 - ben elnyert a három csillagot és ezzel Bras - is bekerült a gasztroistenek közé. Azóta számtalan könyvet írt, üzleti vállalkozásai között megemlítendő a késekkel foglalkozó KAI japán céggel közösen kialakított kés és konyhai termékeket, illetve a nevével fémjelzett Windsor Hotel Toya Hokkaido étterem és hotelt.

A konyhától mára visszavonult, a Bras éttermet ma fia Sébastien Bras viszi tovább. Ételeikben a családi hagyományok és a modern gasztronómia keveredése köszön vissza. Az ételeiket csak és kizárólag a kertben megtermelt friss és minőségi hozzávalókból készítik, amelyeknek a zsenialitása az egyszerűségében rejlik. Ételkölteményeikben megjelennek az évszakok által kínált lehetőségek, és a hely adta zamatok, színek, amelyek a tányéron eggyé olvadnak össze. Bras nevéhez olyan ételek fűződnek, mint pl. a világ legjobb vegetáriánus ételének titulált költemény, amely több mint 60 fűszernövényt tartalmaz, és az elkészítése annyira bonyolult, hogy majd fél napig tart elkészíteni, és titokban egy csavarként tartalmaz egy helyi sonkát is. De a nevével fémjelzet lávatortát is érdemes megemlíteni, hiszen ezt a receptet a világ legtöbb éttermében készítik. Bras által elkészített és kitalált ételek meghatározták és a mai napig befolyásolják a világ gasztrofelfogását, ezért kell kiemelni Michel Bras nevét.

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr657238545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása