Korlátlan kalandozások itthon és Európában. Travel and Gastro

Fishansuperman

Fishansuperman

Régi halételek 2.: Halkocsonyák

2014. december 19. - Tamás Gergely

Téli finomság a magyar háztartásokban a jóféle kocsonya, amely sokféleképpen készülhet, de halból is elkészíthető. Régi magyar halétel a potykakocsonya. A recept szó szerint így szól:

"A potykát fel kell vagdalni és megsózni. Azután egy lábasba két itcze eczet és ugyanannyi víz, továbbá sárgarépa, vöröshagyma, babérlevél, czitromhéj, egészbors, székfű és egy lat vizahólyag tétetik. Midőn ez felforrt, bele vetik a halat s ha ez megfőtt, tálba teszik. Azután egy felfordított szék lábaira asztalkendőt kell feszíteni s a levet ezen átszűrni. Ennek felét egy mély formába öntik s meghagyják aludni, a halat olajgyümölcscsel ékesítve rárakják és a megmaradt lével beborítják. Végre a forma a tálra fordíttatik s a potyka kocsonya az asztalra adatik."

Egy másik recept szerint amely a ponty kocsonyázva így hangzik:

"Végy egy szép valami ötfontos pontyot, tisztítsd meg, bontsd föl, mint többször mondottuk, darabold el, vesd hideg vízbe, 's hadd abban egy darabig; azalatt forralj föl két itcze fehér bort egy meszely eczetet és valami másfél itcze híg levet, némely egész fűszerrel, szeletekre vágott gyökerekkel és vereshagymával némelly fűszeres zöldséggel, ú.m. kakukkfűvel, babérlevéllel s a' t. továbbá néhány mogyoróhagymával, kígyóhagymával s egy kevés sóval, add bele, mikor legjobban forr, a' pontydarabokat, főzd meg abban lassan, 's mire megfőttek, tálald ki csinosan és rakd jégre; levét pedig főzd el mégjobban egy lat puhára vert vizahólyaggal, hozzáadván még két tojás fehérét is, hogy gyenge parázstűznél megtisztuljon; így elkészítve szűrd át kifeszített szűrőruhán, és rakd ezt a' tiszta levet is külön edényben jégre, hogy megaludjék; ez is meglevén rakd azután a' kész kocsonyát vagy aludt levet csinosan a' hal hegyébe s tálald ki. Ékesíteni lehet ezt az így elkészített halat nyers osztrigákkal, tisztított és meghasított szardellákat és némelly fűszeres zöldségekkel, ú.m. tárkonynyal, pimpinellával és porcsin fűvel."

A kocsonyát készíthetjük süllőből, tokból, vizából vagy csukából. Jó étvágyat

Forrás: Régi Magyar Halételek, Máriabesenyő - Gödöllő, Attraktor, 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://halbanpacolt.blog.hu/api/trackback/id/tr126998309

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.12.19. 18:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása